Pasztet z jajek z pieczarkami: przepis wegetariański
2022-03-31

łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Pasztet z jajek z pieczarkami to ciekawa przystawka, którą można podać przy okazji rozmaitych przyjęć czy świąt. Jego zaletą jest to, że można go upiec dzień wcześniej i podać na zimno. Jest to także wegetariańska odmiana tradycyjnego pasztetu, zastępująca wędlinę do kanapek.
SKŁADNIKI
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 dag masła
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 posiekany pęczek szczypiorku
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i oczyść pieczarki. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Podsmaż też pieczarki.
- Ugotuj 10 jaj. Obierz i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj z pieczarkami i cebulką. Do masy jajecznej dodaj: drobno posiekany szczypiorek, starty żółty ser, groszek konserwowy, majonez i śmietanę. Wbij dwa surowe jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj naczynie żaroodporne do pieczenia. Wysmaruj je tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż przygotowaną masę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy oraz Wegetariański pasztet z szałwią.
Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.