Jak zrobić karkówkę na Boże Narodzenie? Sprawdź metodę 2x10, a będziesz zachwycony
Dieta bezglutenowa
Karkówka gotowana metodą 2x10 jest pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki temu prostemu patentowi schab karkowy zawsze wychodzi soczysty i zachwyca smakiem. Przyrządzone w ten sposób mięso świetnie sprawdzi się na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia. Zobaczcie, jak zrobić karkówkę gotowaną metodą 2x10.
Karkówka gotowana metodą 2x10 – składniki
Do przygotowania pysznej i delikatnej karkówki wykorzystuje się proste i niedrogie produkty. Lista składników jest dość krótka, a połowę z nich stanową przyprawy.
Aby zrobić soczystą karkówkę metodą 2x10, należy przygotować takie produkty jak:
- karkówka – mięso powinno być jak najświeższe i dobrej jakości
- czosnek – polski czosnek ma mocy smak i świetnie komponuje się z mięsem
- musztarda – warto wybrać tę w ostrym smaku lub francuską z całymi ziarnami gorczycy
- majonez – dodatek ten sprawia, że mięso staje się kruche i delikatne
- przyprawy – smak karkówki podkreślą liście laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek, świeżo zmielony czarny pieprz oraz słodka papryka
Jak zrobić karkówkę metodą 2x10?
Ten prosty patent na pyszną i soczystą karkówkę gotowaną nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu, którego należy bezwzględnie przestrzegać. Dzięki temu trikowi wieprzowina zyskuje pyszny smak, jest aromatyczna i krucha. Jak więc zrobić domową karkówkę metodą 2x10?
Przepis na soczystą karkówkę gotowaną tą sprytną metodą jest łatwy i sprawdzony. Podzielony został na kilka prostych kroków. Na czym polega metoda 2x10?
- 1. krok – wymieszanie wody ze wszystkimi przyprawami
- 2. krok – dodanie karkówki, zagotowanie i gotowanie przez 10 minut
- 3. krok – odstawienie garnka z mięsem na 10 godzin
- 4. krok – drugie gotowanie przez 10 minut
- 5. krok – drugie studzenie przez 10 godzin
Jak podawać karkówkę gotowaną metodą 2x10?
Soczysta i krucha karkówka gotowana to propozycja na pyszny obiad. Podane na ciepło plastry karkówki wyśmienicie łączą się z kluskami śląskimi i gotowanymi ziemniakami oraz chrupiącą surówką. Po ostygnięciu karkówkę można serwować jako wędlinę. To smaczny zamiennik szynki czy polędwicy ze sklepu.
Karkówkę gotowaną metodą 2x10 warto podać w czasie świąt Bożego Narodzenia. Będzie gwiazdą wśród pieczonych mięs i innych świątecznych przysmaków. Pysznie smakuje z dodatkiem tartego chrzanu czy ćwikły. Smacznie komponuje się z marynowanymi grzybami.
SKŁADNIKI
- 2 litry wody
- 1 kg karkówki
- 1/2 główki czosnku
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego garnka wlać wodę i wsypać sól. Dodać musztardę, majonez, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, świeżo zmielony pieprz, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Do garnka włożyć karkówkę. Zagotować i gotować 10 minut. Ganek zestawić z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 10 godzin.
- Po tym czasie karkówkę ponownie zagotować i gotować 10 minut. Ganek zestawić z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 10 godzin.
- Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Podawać jako wędlinę z okazji świąt Bożego Narodzenia lub na inne okazje.