Jak zrobić karkówkę na Boże Narodzenie? Sprawdź metodę 2x10, a będziesz zachwycony

karkówka 2x10
Autor: Shutterstock Karkówka gotowana metodą 2x10 to posta, pyszna i niezwykle krucha wędlina na Boże Narodzenie.
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Karkówka gotowana metodą 2x10 jest pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki temu prostemu patentowi schab karkowy zawsze wychodzi soczysty i zachwyca smakiem. Przyrządzone w ten sposób mięso świetnie sprawdzi się na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia. Zobaczcie, jak zrobić karkówkę gotowaną metodą 2x10.

Karkówka gotowana metodą 2x10 – składniki

Do przygotowania pysznej i delikatnej karkówki wykorzystuje się proste i niedrogie produkty. Lista składników jest dość krótka, a połowę z nich stanową przyprawy.

Aby zrobić soczystą karkówkę metodą 2x10, należy przygotować takie produkty jak:

  • karkówka – mięso powinno być jak najświeższe i dobrej jakości
  • czosnek – polski czosnek ma mocy smak i świetnie komponuje się z mięsem
  • musztarda – warto wybrać tę w ostrym smaku lub francuską z całymi ziarnami gorczycy
  • majonez – dodatek ten sprawia, że mięso staje się kruche i delikatne
  • przyprawy – smak karkówki podkreślą liście laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek, świeżo zmielony czarny pieprz oraz słodka papryka

Jak zrobić karkówkę metodą 2x10?

Ten prosty patent na pyszną i soczystą karkówkę gotowaną nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu, którego należy bezwzględnie przestrzegać. Dzięki temu trikowi wieprzowina zyskuje pyszny smak, jest aromatyczna i krucha. Jak więc zrobić domową karkówkę metodą 2x10?

Przepis na soczystą karkówkę gotowaną tą sprytną metodą jest łatwy i sprawdzony. Podzielony został na kilka prostych kroków. Na czym polega metoda 2x10?

  • 1. krok – wymieszanie wody ze wszystkimi przyprawami
  • 2. krok – dodanie karkówki, zagotowanie i gotowanie przez 10 minut
  • 3. krok – odstawienie garnka z mięsem na 10 godzin
  • 4. krok – drugie gotowanie przez 10 minut
  • 5. krok – drugie studzenie przez 10 godzin

Jak podawać karkówkę gotowaną metodą 2x10?

Soczysta i krucha karkówka gotowana to propozycja na pyszny obiad. Podane na ciepło plastry karkówki wyśmienicie łączą się z kluskami śląskimi i gotowanymi ziemniakami oraz chrupiącą surówką. Po ostygnięciu karkówkę można serwować jako wędlinę. To smaczny zamiennik szynki czy polędwicy ze sklepu.

Karkówkę gotowaną metodą 2x10 warto podać w czasie świąt Bożego Narodzenia. Będzie gwiazdą wśród pieczonych mięs i innych świątecznych przysmaków. Pysznie smakuje z dodatkiem tartego chrzanu czy ćwikły. Smacznie komponuje się z marynowanymi grzybami.

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • 1 kg karkówki
  • 1/2 główki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego garnka wlać wodę i wsypać sól. Dodać musztardę, majonez, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, świeżo zmielony pieprz, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
  • Do garnka włożyć karkówkę. Zagotować i gotować 10 minut. Ganek zestawić z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 10 godzin.
  • Po tym czasie karkówkę ponownie zagotować i gotować 10 minut. Ganek zestawić z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 10 godzin.
  • Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Podawać jako wędlinę z okazji świąt Bożego Narodzenia lub na inne okazje.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej