Delikatny schab gotowany w rękawie: pyszne danie obiadowe, jeszcze lepsza wędlina domowa

Delikatny schab gotowany w rękawie: pyszne danie obiadowe, jeszcze lepsza wędlina domowa
Autor: Shutterstock Soczysty i rozpływający się w ustach schab gotowany w rękawie nadaje się na obiad i na zimno
łatwy
30 min
4

Delikatny schab gotowany w rękawie po prostu rozpływa się w ustach. Dietetyczny, bo gotowany, schab będzie smakował zarówno juniorom, jak i seniorom rodu. Polecam przepis na pyszne danie obiadowe i jeszcze lepszą wędlinę domową. Smacznego!

Jak przygotować idealny schab? Najlepsze przepisy 

Schab środkowy uchodzi za niezwykle smaczny, kruchy i najchudszy kawałek tuszy wieprzowej. Zobacz: Schab wieprzowy - zastosowanie, własności, wartości odżywcze, ile ma żelaza? Na pieczeń potrzebna jest porcja mięsa powyżej 1,2 kg. Mniejszych kawałków nie warto piec, bo delikatne mięso wyschnie podczas obróbki termicznej. Pieczeń ze schabu najlepiej podać z sosem, jako danie na ciepło. Ale to także doskonała domowa wędlina na zimno. Wypróbujcie kanapkę z cienkimi plastrami pieczonego schabu, jabłka i ogórka kiszonego z liściem sałaty, a już nigdy nie będziecie chcieli jeść nić innego. 

Schab pieczony w niskiej temperaturze: przepis na soczysty schab różowy w środku [WIDEO]

Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Pieczony schab w ziołowej skórce

Soczysty schab parzony -  prosty przepis na domową wędlinę

Schab suszony w piekarniku, przepis na domową wędlinę

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu wieprzowego środkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej
  • 1 łyżeczka świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.
  • Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Listki ziół przebrać i drobno posiekać.
  • Czosnek, wszystkie zioła oraz sól dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso.
  • Mięso włożyć do rękawa, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.
  • Następnego dnia na pół godziny przed gotowaniem wyjąć schab i ocieplić do temperatury pokojowej.
  • Mięso w rękawie włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 50 minut.
  • Ugotowany schab wyjąć na blat, pozostawić do przestygnięcia. Jeśli chcesz podać go na obiad, pozostaw schab na 15 minut w rękawie, po tym czasie otwórz i pokrój na grube plastry.
  • Jeśli chcesz schab potraktować jako wędlinę, pozostaw go w rękawie do całkowitego ostygnięcia. Po wyjęciu z rękawa przechowuj w lodówce. Krój na cienkie plasterki.  
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej