Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przed pieczeniem dobrze jest natrzeć schab przyprawami i pozostawić na kilka godzin.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab pieczony w rękawie zachowa soczystość i kruchość. Smak i aromat przypraw będzie skondensowany. Jest to łatwy sposób na doskonałe pieczyste do obiadu lub na wędlinę. W ten sposób można upiec także schab karkowy lub szynkę wieprzową.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

Polecamy także przepisy na: Pieczony schab zawinięty w boczek oraz Schab pieczony w niskiej temperaturze, różowy w środku

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego środkowego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego

  • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

  • 1 łyżeczka świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej

  • 1 łyżeczka świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej

  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.

  • Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.

  • Listki ziół przebrać i drobno posiekać.

  • Czosnek, wszystkie zioła oraz sól dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso.

  • Zamknąć mięso w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.

  • Następnego dnia na pół godziny przed pieczeniem wyjąć schab i ocieplić do temperatury pokojowej.

  • Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamerkami i zrobić w folii 4-6 dziurek, przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut.

  • Upieczony schab wyjąć na blat, ale zostawić schab w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia. 

ZOBACZ WIDEO i poznaj triki, dzięki  którym pieczone mięso będzie miękkie i soczyste!

Ocena: 3,3