Szałwia – jak wykorzystać ją dla zdrowia?
Szałwia w pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę – salvere (leczyć, ratować). Dzięki specyficznemu zestawowi zawartych w niej substancji, szałwia znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie. Sprawdź, jak wykorzystać ją dla zdrowia.
Spis treści
- Szałwia - działanie antyseptyczne i grzybobójcze
- Napar z szałwii
- Szałwia - pamięć i koncentracja
- Szałwia - układ trawienny
Szałwia - działanie antyseptyczne i grzybobójcze
Szałwia stanowi silną broń w walce z zakażeniami. Działa antyseptycznie i grzybobójczo, hamuje rozmnażanie się bakterii odpowiedzialnych za rozwój wielu infekcji. Dlatego płukanie ust naparami z szałwii stosuje się do leczenia owrzodzeń jamy ustnej, aft i pleśniawek, krwawiących dziąseł, ale również do łagodzenia bólu gardła i zapalenia migdałków. Napar stosowany do picia i inhalacji, dzięki właściwościom ściągającym i wykrztuśnym, ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny.
Napar z szałwii
Napar z szałwii bardzo skutecznie radzi sobie z nadmierną potliwością wynikającą np. z nadczynności tarczycy, nerwicy czy zwykłej gorączki. Pomaga również regulować obfite miesiączki i zmniejsza towarzyszące im dolegliwości bólowe. A w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość występowania nocnych potów, które są wtedy zmorą wielu kobiet. Dodatkowo zaś ogranicza wahania nastrojów i pomaga uporać się z bezsennością.
Szałwia - pamięć i koncentracja
Szałwia wspomaga też pamięć i koncentrację. Nie jest to działanie długotrwałe, ale w sytuacjach awaryjnych, np. przed egzaminem, warto żuć liście szałwii, bogate w specyficzny olejek eteryczny. Działa on bowiem pobudzająco na pamięć i poprawia koncentrację. W Chinach stosuje się szałwię nawet w chorobie Alzheimera – podnosi ona poziom acetylocholiny i w ten sposób spowalnia postęp choroby.
Szałwia - układ trawienny
Szałwia poprawia również pracę układu trawiennego. Aromatyczne listki dodane do potraw tłustych i wzdymających czynią je lżej strawnymi. Herbatka szałwiowa po posiłku pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie i przyswajalność pokarmów. Pomaga też w leczeniu niestrawności i wzdęć, ponieważ przeciwdziała nadmiernej fermentacji i ma właściwości rozkurczowe. Dodatkowo obniża nieco poziom cukru we krwi. Stosowana regularnie – pobudza apetyt.