Szałwia – jak wykorzystać ją dla zdrowia?

2016-08-05 13:26 Anna Guttman
Szałwia – jak ją wykorzystać dla zdrowia?
Autor: pixabay.com Szałwia pomaga na dolegliwości trawienne i zakażenia.

Szałwia w pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę – salvere (leczyć, ratować). Dzięki specyficznemu zestawowi zawartych w niej substancji, szałwia znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie. Sprawdź, jak wykorzystać ją dla zdrowia.

Szałwia - działanie antyseptyczne i grzybobójcze

Szałwia stanowi silną broń w walce z zakażeniami. Działa antyseptycznie i grzybobójczo, hamuje rozmnażanie się bakterii odpowiedzialnych za rozwój wielu infekcji. Dlatego płukanie ust naparami z szałwii stosuje się do leczenia owrzodzeń jamy ustnej, aft i pleśniawek, krwawiących dziąseł, ale również do łagodzenia bólu gardła i zapalenia migdałków. Napar stosowany do picia i inhalacji, dzięki właściwościom ściągającym i wykrztuśnym, ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny.

Napar z szałwii

Napar z szałwii bardzo skutecznie radzi sobie z nadmierną potliwością wynikającą np. z nadczynności tarczycy, nerwicy czy zwykłej gorączki. Pomaga również regulować obfite miesiączki i zmniejsza towarzyszące im dolegliwości bólowe. A w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość występowania nocnych potów, które są wtedy zmorą wielu kobiet. Dodatkowo zaś ogranicza wahania nastrojów i pomaga uporać się z bezsennością.

Szałwia - pamięć i koncentracja

Szałwia wspomaga też pamięć i koncentrację. Nie jest to działanie długotrwałe, ale w sytuacjach awaryjnych, np. przed egzaminem, warto żuć liście szałwii, bogate w specyficzny olejek eteryczny. Działa on bowiem pobudzająco na pamięć i poprawia koncentrację. W Chinach stosuje się szałwię nawet w chorobie Alzheimera – podnosi ona poziom acetylocholiny i w ten sposób spowalnia postęp choroby.

Szałwia - układ trawienny

Szałwia poprawia również pracę układu trawiennego. Aromatyczne listki dodane do potraw tłustych i wzdymających czynią je lżej strawnymi. Herbatka szałwiowa po posiłku pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie i przyswajalność pokarmów. Pomaga też w leczeniu niestrawności i wzdęć, ponieważ przeciwdziała nadmiernej fermentacji i ma właściwości rozkurczowe. Dodatkowo obniża nieco poziom cukru we krwi. Stosowana regularnie – pobudza apetyt.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE