Karkówka pieczona w soli: wędlina na zimno lub danie mięsne na ciepło [WIDEO]

Karkówka pieczona w soli: wędlina na zimno lub danie mięsne na ciepło [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Schab karkowy pieczony w soli to doskonały dodatek do kanapek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karkówka pieczona pod grubą warstwą soli to świetna domowa wędlina. Pieczony schab karkowy jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Wieprzowina upieczona w soli ma intensywny smak, jest spoista i wprost rozpływa się w ustach. Karkówka w soli to także wyśmienite danie obiadowe, do którego wystarczy zrobić sos. 

Polecamy także przepisy na: Karkówkę dojrzewającą, domową wedlinę oraz Domowa szynka gotowana z ziołami, wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło

Składniki

  • 1,5 kg schabu karkowego

  • 1,5 kg soli

  • 1 łyżka suszonych ziół do wyboru lub mieszanka: majeranku, tymianku, oregano, rozmarynu

  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.

  • Karkówkę nacieramy majerankiem i czosnkiem.

  • Na dno naczynia sypiemy warstwę soli grubą na 2 cm, kładziemy na to karkówkę i zasypujemy solą. Karkówka powinna być szczelnie przykryta grubą warstwą soli.

  • Pieczemy w temperaturze 180° przez około dwie godziny.

  • Po upieczeniu rozbijamy skorupę solną, jaka utworzy się na karkówce. Upieczone mięso wycieramy z resztek soli i zostawiamy do pełnego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w lodówce.

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak piec mięso!

Ocena: 2,8