Warstwowa sałatka jajeczna z szynką i majonezem: przepis na wielkanocną przystawkę

Warstwowa sałatka jajeczna z dwoma majonezami: przepis na wielkanocną przystawkę
Autor: Shutterstock Efektowna i niedroga sałatka jajeczna z majonezem
łatwy
30 min
4

Warstwowa sałatka jajeczna z efektowną dekoracją to najlepszy pomysł na wielkanocną przystawkę. W tym przepisie warstwy gotowanych jajek przełożone są dwoma majonezami. Do jednego majonezu dodaje się posiekaną szynkę. Do drugiego posiekaną zieleniną. To banalnie prosty patent. A efekt? Oszałamiający! A do tego tani!

Więcej przepisów na efektowne sałatki

Sałatki to prawdziwe królowe uroczystości rodzinnych i imprez z przyjaciółmi. Nic w tym dziwnego, są efektowne, pożywne i zdrowe. Jest też tak wiele przepisów na nie, że można za każdym razem podać coś nowego i oryginalnego. Bez trudu też można kupić składniki na większość sałatek.

Dekoracyjna sałatka JASKÓŁCZE GNIAZDKO - piękna i smaczna sałatka z chrustem ziemniaczanym

Szałowa sałatka tortowa z kurczakiem: hit na imprezę!

Przepiękna sałatka "słonecznik" - przepis na sałatkę z chipsami w kształcie słonecznika

SKŁADNIKI

  • 10 jajek M
  • 500 g majonezu
  • 400 g jogurtu
  • sól i pieprz
  • 200 g szynki gotowanej w plastrach
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • do dekoracji: 1 jajko ugotowane na twardo, liść pora, gałązki koperku, plasterki ogórka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotuj na twardo. Surowe jajka delikatnie włóż do wrzącej wody. Najlepiej za pomocą łyżki. Gotuj przez około 10 minut. Odcedź, ostudź w zimnej wodzie i obierz.
  • Wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
  • Do połowy sosu majonezowego dodaj szynkę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Do drugiej połowy sosu majonezowego dodaj posiekany szczypiorek i koperek.
  • Jajka pokrój na plasterki. 
  • Sałatka składa się z 4 warstw jajecznych. Na dnie talerza rozłóż 1/4 przygotowanych plasterków jajek. Posmaruj połową majonezu z szynka. 
  • Następnie ułóż kolejną warstwę z 1/4 przygotowanych plasterków jajek. Posmaruj połową majonezu z zieleniną. 
  • Ponownie ułóż warstwę plasterków jajek. Pokryją pozostałym majonezem z szynką. Ułóż ostatnią warstwę jajek. Wierzch pokryj majonezem ze szczypiorkiem i koperkiem. 
  • Pora na dekorację. Żółtko zetrzyj na tarce.  Z białka wytnij 10-12 kształtów kwiatu konwalii. Gałązkę koperku oczyść z piórek. Z liścia pora zanurzonego na chwilę we wrzątku, wytnij kształt liścia konwalii. 
  • Wierzch sałatki posyp tartym żółtkiem. Ułóż na żółtku dwie gałązki koperku. Ozdób kwiatkami konwalii z białka. I liśćmi wyciętymi z pora. Boki sałatki obłóż na zakładkę plasterkami ogórka. 
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej