Pasztet klasyczny z mieszanych mięs: sprawdzony przepis

2023-12-20
Pasztet klasyczny z mieszanych mięs: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Pasztet z różnych gatunków mięs ma wyrazisty smak, ceniony przez smakoszy.
łatwy
60 min
4

Pasztet klasyczny swój  smak zawdzięcza mieszaniu różnych gatunków mięs - im ich więcej, tym smak pasztetu bogatszy. Delikatności tej domowej wędlinie dodają jarzyny, z którymi dusi się mięso na pasztet. Wypróbuj nasz przepis na pasztet klasyczny - o wiele lepszy niż ten ze sklepu!

SKŁADNIKI

  • 30 dag cielęciny
  • 30 dag wieprzowiny
  • 30 dag wołowiny
  • 30 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • 30 dag podgardla lub tłustego boczku
  • warzywa: marchew, pietruszka , duża cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 4 jajka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotuj kawałki mięsa w garnku pod przykryciem, na małym ogniu, w wywarze z dodatkiem przypraw i warzyw.
  • Wyjmuj na talerz w zależności od tego, jak szybko miękną. Najszybciej wątróbka i podgardle – najdłużej wołowina.
  • Gdy wystygną – przemiel mięsa dwa razy. Do drugiego mielenia dodaj bułkę namoczoną w wywarze.
  • Roztrzep jaja i dodaj do zmielonego mięsa. Przypraw solą, gałka muszkatołową, pieprzem i wygniataj masę dłońmi. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Masa powinna być trochę mocniej przyprawiona, gdyż po upieczeniu smak łagodnieje. (Jak doprawić pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Wysmaruj wąską formę tłuszczem. Przełóż dobrze wyrobioną masę i uklep.
  • Piecz w temperaturze 175°C ok. 50 minut. Pasztet wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu.
  • Poznaj również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:

Pasztet jajeczny z pieczarkami,

Pasztet cielęcy

Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

 Pasztet z suszonymi pomidorami,

Pasztet z suszonymi śliwkami

Pasztet staropolski

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na pasztety!

Redakcja
więcej