Pasztet klasyczny z mieszanych mięs: sprawdzony przepis
2023-12-20
łatwy
60 min
4
Pasztet klasyczny swój smak zawdzięcza mieszaniu różnych gatunków mięs - im ich więcej, tym smak pasztetu bogatszy. Delikatności tej domowej wędlinie dodają jarzyny, z którymi dusi się mięso na pasztet. Wypróbuj nasz przepis na pasztet klasyczny - o wiele lepszy niż ten ze sklepu!
SKŁADNIKI
- 30 dag cielęciny
- 30 dag wieprzowiny
- 30 dag wołowiny
- 30 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
- 30 dag podgardla lub tłustego boczku
- warzywa: marchew, pietruszka , duża cebula
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
- 1 czerstwa kajzerka
- 4 jajka
- tłuszcz do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotuj kawałki mięsa w garnku pod przykryciem, na małym ogniu, w wywarze z dodatkiem przypraw i warzyw.
- Wyjmuj na talerz w zależności od tego, jak szybko miękną. Najszybciej wątróbka i podgardle – najdłużej wołowina.
- Gdy wystygną – przemiel mięsa dwa razy. Do drugiego mielenia dodaj bułkę namoczoną w wywarze.
- Roztrzep jaja i dodaj do zmielonego mięsa. Przypraw solą, gałka muszkatołową, pieprzem i wygniataj masę dłońmi. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Masa powinna być trochę mocniej przyprawiona, gdyż po upieczeniu smak łagodnieje. (Jak doprawić pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Wysmaruj wąską formę tłuszczem. Przełóż dobrze wyrobioną masę i uklep.
- Piecz w temperaturze 175°C ok. 50 minut. Pasztet wyjmij z formy po całkowitym wystudzeniu.
- Poznaj również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:
Pasztet jajeczny z pieczarkami,
Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
Pasztet z suszonymi pomidorami,
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na pasztety!