Pasztet wielkanocny - sprawdzony przepis na pasztet z mięsa mieszanego
2024-03-25
łatwy
40 min
4
Prawdziwy pasztet wielkanocny robi się z kilku gatunków mięs gotowanych/duszonych z warzywami i przyprawami. Pieczony pasztet gości na naszych stołach zazwyczaj z okazji świąt i większych przyjęć. Podajemy go pokrojony w plastry na półmisku. Obok tradycyjnego pasztetu nie może zabraknąć ćwikły, chrzanu oraz marynowanych grzybków.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:
Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
Pasztet jajeczny z pieczarkami,
Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
W galerii pod tekstem znajdziesz też przepisy na pasztety bez mięsa - dla wegan i wegetarian
SKŁADNIKI
- 30 dag wieprzowiny
- 30 dag cielęciny
- 20 dag surowego boczku
- 30 dag wątroby wieprzowej/drobiowej
- marchew
- pietruszka
- cebula
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- pół kajzerki
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso, boczek, marchew, pietruszkę, cebulę uduś powoli z przyprawami do miękkości (w połowie duszenia posól).
- Wystudź, usuń kości. Pokrojoną wątrobę zalej szklanką wywaru i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Bułkę namocz w wywarze, odciśnij.
- Mięso, boczek, warzywa, wątróbkę, bułkę zmiel dwa razy w maszynce, za drugim razem z gęstym sitkiem. Dodaj jajka, delikatnie wymieszaj na jednolitą masę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Jak przyprawiać mięso na pasztet? Sprawdź tutaj.)
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, wypełnij masą do 3/4 wysokości, piecz ok. 1,5 godziny w temp. 150ºC.
- Letni wyjmij z formy. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne