Pieczony czosnkowy boczek. Przepis na soczystą wędlinę na Wielkanoc
Dieta bezglutenowa
Pieczony boczek to jedna z propozycji na Wielkanoc. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu jest pyszny, aromatyczny i soczysty. Na pewno zachwyci bliskich podczas rodzinnego spotkania w Wielkanoc. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a lista składników jest krótka. Przekonajcie się sami i poznajcie łatwy i szybki przepis na przepyszny i soczysty boczek czosnkowy z piekarnika.
Czosnkowy boczek – składniki
Do przyrządzenia soczystego boczku z piekarnika potrzebne są proste produkty, które bez trudu można kupić w jednym sklepie spożywczym. Mięso powinno być jak najświeższe i dobrej jakości, dlatego warto kupić je w sprawdzonym miejscu. Oprócz surowego boczku wieprzowego będą potrzebne też inne składniki. Są to popularne przyprawy, które wiele osób zawsze ma w domu.
Co więc jest potrzebne, aby upiec aromatyczny boczek? Na liście składników znalazło się tylko sześć produktów.
- surowy boczek wieprzowy
- czosnek
- suszony majeranek
- liście laurowe
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Czym natrzeć boczek do pieczenia w piekarniku?
Przyrządzony według tego prostego i sprawdzonego przepisu boczek jest nie tylko pyszny i soczysty. Ma piękny aromat, który rozchodzi się po całym domu już w czasie pieczenia. Odpowiadają za to odpowiednio dobrane składniki. Aby boczek smakował tak pysznie i miał przyjemny aromat, należy przygotować mieszankę z czosnku i przypraw takich jak suszony majeranek, liście laurowe oraz sól i pieprz.
Jak upiec boczek, żeby był soczysty?
Przepis na soczysty czosnkowy boczek z piekarnika nie jest skomplikowany. To łatwa receptura, dzięki której upieczecie doskonałą, miękką i soczystą wędlinę na Wielkanoc i na inne święta. Boczek należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ potrzebuje całej nocy, aby przejść smakiem i aromatem czosnku i przypraw.
Jak więc zrobić pyszny domowy boczek wzbogacony czosnkiem? Oto jak należy postępować, aby boczek udał się za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie mieszanki z czosnku i przypraw
- 2. krok – natarcie boczku przyprawami i wstawienie do lodówki na noc
- 3. krok – upieczenie czosnkowego boczku pod przykryciem w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg surowego boczku wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Wsypać majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
- Boczek natrzeć mieszanką przypraw z każdej strony. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia boczek przełożyć do formy do zapiekania z pokrywką. W nacięcia powkładać liście laurowe. Formę przykryć pokrywką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 80 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i dopiekać bez przykrycia, aby skórka się zarumieniła.
- Podawać na Wielkanoc na ciepło lub jako wędlinę po całkowitym ostygnięciu.