Kalafior w sosie pomarańczowym z migdałami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
To danie pełne sprzeczności,a jednak wyjątkowo smaczne. Kalafior podany w słodko-kwaśnym sosie może być dodatkiem do obiadu, przystawką lub daniem głównym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i podsmażać 2 minuty.
- Dodać sok pomarańczowy i cukier i gotować, aż sos zgęstnieje, po czym dodać płatki migdałowe.
- Kalafiora ugotować w osolonej wodzie i podawać polanego sosem.