Kalafior w sosie pomarańczowym z migdałami

2021-03-29
Kalafior w sosie pomarańczowo-migdałowym
Autor: Shutterstock Kalafior w sosie pomarańczowym można podać jako danie obiadowe z ryżem.
łatwy
20 min
4

To danie pełne sprzeczności,a jednak wyjątkowo smaczne. Kalafior podany w słodko-kwaśnym sosie może być dodatkiem do obiadu, przystawką lub daniem głównym.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i podsmażać 2 minuty.
  • Dodać sok pomarańczowy i cukier i gotować, aż sos zgęstnieje, po czym dodać płatki migdałowe.
  • Kalafiora ugotować w osolonej wodzie i podawać polanego sosem.