Nie ziemniaki, nie dynia. Najlepsze kopytka prawie bez kalorii robię z tego warzywa

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kopytka to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. W tradycyjnych przepisach robi się je z ziemniaków, ale można zastąpić je innym warzywem znanym ze swoich prozdrowotnych właściwości i walorów smakowych. Pyszne i miękkie kopytka można zrobić z kalafiora. Smakują wybornie i mają o wiele mniej kalorii niż klasyczne. Zobaczcie, jak zrobić kopytka z kalafiora.
Co można zrobić z ugotowanego kalafiora?
Kalafior to warzywo, które jest łatwo dostępne przez większą część roku. Jest nie tylko smaczne i pełne cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Ma mało kalorii i idealnie sprawdza się na diecie odchudzającej. To doskonały składnik wielu potraw, które zachwycają smakiem. Z kalafiora można zrobić znakomite zupy, kotlety czy zapiekanki warzywne i mięsne. Mało kto wie, że ugotowanego kalafiora można wykorzystać do zrobienia domowych kopytek. Jest rewelacyjnym zamiennikiem ziemniaków, które stanowią główny składnik klasycznych kopytek.
Jak zrobić kopytka z kalafiora?
Przepis na lekkie jak piórko kopytka z kalafiora nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie, a wrażenia smakowa zachwycają od pierwszego kęsa. Do kopytek można użyć ugotowanego kalafiora, który został z poprzedniego dnia i brakuje pomysłu na jego wykorzystanie. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie pyszne dietetyczne danie na kolejny obiad.
Jak więc przyrządzić domowe kopytka z kalafiora? Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Wystarczy przygotować je tylko raz, aby częściej gościły na talerzach.
- 1. krok – pokrojenie kalafiora na różyczki, ugotowanie i zmiksowanie ich na purèe
- 2. krok – połączenie kalafiora z pozostałymi składnikami i wyrobienie ciasta
- 3. krok – uformowanie wałeczków z ciasta i pokrojenie ich na kopytka
- 4. krok – ugotowanie kopytek w wodzie
Jak gotować kopytka z kalafiora?
Pyszne dietetyczne kopytka przygotowane z kalafiora gotuje się w wodzie. Po wyrobieniu i uformowaniu kopytek należy w większym garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzuca się kopytka i gotuje około 2 minut. Od czasu do czasu warto je zamieszać, aby nie przywarły do dna. Czas trzeba liczyć, od kiedy kopytka kalafiorowe wypłyną na powierzchnię wody. Najlepiej wyjmować je z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerze. Jeżeli zrobicie kopytka z podwójnej liczby składników, pamiętajcie, aby gotować je partiami.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 kalafior
- 5 żółtek jaj
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Ugotowane różyczki kalafiora zmiksować na gładko i przełożyć do miski.
- Wsypać mąkę pszenną i dodać żółtka. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat i uformować z niego wałeczki o średnicy około 2 cm. Każdy z nich pokroić pod kątem na równe kawałki o długości około 3 cm. Oprószyć mąką.
- W większym garnku zagotować wodę z solą i gotować kopytka około 2 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu.