Fit kotlety z kalafiora. Pomysł na wege obiad lub ciepłą przekąskę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne i aromatyczne kotlety z kalafiora to propozycja na dietetyczny obiad. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Przepis na pewno przypadnie do gustu nie tylko osobom, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Kotlety kalafiorowe smakują wyśmienicie i będą smakować nawet mięsożercom. Oto łatwy i szybki przepis na pyszne fit kotlety z kalafiora.
Fit kotlety z kalafiora – składniki
Lista składników, które wykorzystuje się do przygotowania kotletów z kalafiora, jest dość krótka. Znajdują się na niej produkty, które można kupić w większych sklepach spożywczych. Niektóre dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością i w internetowych delikatesach.
Aby usmażyć pyszne i chrupiące dietetyczne kotlety warzywne, potrzebne są takie produkty jak:
- kalafior
- mąka ryżowa
- rozpuszczalny błonnik
- jajko
- siemię lniane
- natka pietruszki
- przyprawy – czosnek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić dobre kotlety z kalafiora?
Przepis na fit kotlety kalafiorowe jest łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować według tego przepisu krok po kroku, a pyszne fit kotlety udadzą się już za pierwszym razem i będą smakować każdemu. Pyszne kotleciki z kalafiorem smaży się na patelni, którą wystarczy lekko skropić oliwą z oliwek.
Przepis na fit kotlety z kalafiora został podzielony na poszczególne czynności:
- 1. krok – ugotowanie, odcedzenie i posiekanie kalafiora
- 2. krok – wymieszanie kalafiora z pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie kotletów kalafiorowych
- 4. krok – usmażenie kotletów kalafiorowych
Co do kotletów z kalafiora?
Pyszne i dietetyczne kotlety z kalafiora to pomysł na smaczny wegetariański obiad. Pysznie smakują także jako dodatek do dań mięsnych. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki czy kaszę. Sprawdzą się też na ciepłą kolację czy jako oryginalna przekąska na imprezie. Świetnie smakują z dodatkiem domowych sosów. Smak kotletów z kalafiora podkręci sos czosnkowy czy jogurtowy z ziołami.
SKŁADNIKI
- 350 g kalafiora
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki rozpuszczalnego błonnika
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojony na różyczki kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i bardzo drobno posiekać.
- Do kalafiora wsypać mąkę ryżową, błonnik, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i siemię lniane. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kalafiorowej okrągłe kotlety.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i smażyć na niej kotlety z obu stron po około 3 minuty, aż zaczną się rumienić.
- Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub ziołowo-jogurtowym.