Fit kotlety z kalafiora. Pomysł na wege obiad lub ciepłą przekąskę

fit kotlety z kalafiora
Autor: Shutterstock Fit kotlety z kalafiora są pyszne, zdrowe i prawie nie mają kalorii.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne i aromatyczne kotlety z kalafiora to propozycja na dietetyczny obiad. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Przepis na pewno przypadnie do gustu nie tylko osobom, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Kotlety kalafiorowe smakują wyśmienicie i będą smakować nawet mięsożercom. Oto łatwy i szybki przepis na pyszne fit kotlety z kalafiora.

Fit kotlety z kalafiora – składniki

Lista składników, które wykorzystuje się do przygotowania kotletów z kalafiora, jest dość krótka. Znajdują się na niej produkty, które można kupić w większych sklepach spożywczych. Niektóre dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością i w internetowych delikatesach.

Aby usmażyć pyszne i chrupiące dietetyczne kotlety warzywne, potrzebne są takie produkty jak:

  • kalafior
  • mąka ryżowa
  • rozpuszczalny błonnik
  • jajko
  • siemię lniane
  • natka pietruszki
  • przyprawy – czosnek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić dobre kotlety z kalafiora?

Przepis na fit kotlety kalafiorowe jest łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować według tego przepisu krok po kroku, a pyszne fit kotlety udadzą się już za pierwszym razem i będą smakować każdemu. Pyszne kotleciki z kalafiorem smaży się na patelni, którą wystarczy lekko skropić oliwą z oliwek.

Przepis na fit kotlety z kalafiora został podzielony na poszczególne czynności:

  • 1. krok – ugotowanie, odcedzenie i posiekanie kalafiora
  • 2. krok – wymieszanie kalafiora z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie kotletów kalafiorowych
  • 4. krok – usmażenie kotletów kalafiorowych

Co do kotletów z kalafiora?

Pyszne i dietetyczne kotlety z kalafiora to pomysł na smaczny wegetariański obiad. Pysznie smakują także jako dodatek do dań mięsnych. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki czy kaszę. Sprawdzą się też na ciepłą kolację czy jako oryginalna przekąska na imprezie. Świetnie smakują z dodatkiem domowych sosów. Smak kotletów z kalafiora podkręci sos czosnkowy czy jogurtowy z ziołami.

SKŁADNIKI

  • 350 g kalafiora
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki rozpuszczalnego błonnika
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojony na różyczki kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i bardzo drobno posiekać.
  • Do kalafiora wsypać mąkę ryżową, błonnik, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i siemię lniane. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kalafiorowej okrągłe kotlety.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i smażyć na niej kotlety z obu stron po około 3 minuty, aż zaczną się rumienić.
  • Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub ziołowo-jogurtowym.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej