Już więcej nie pokroisz tak kalafiora. Zobacz, jak robią to szefowie kuchni

2023-04-25 14:24

Jeżeli krojenie kalafiora jest dla ciebie przykrym wyzwaniem, sprawdź metodę, którą stosują szefowie kuchni. Ten patent sprawia, że pokrojenie główki kalafiora za pomocą noża potrwa chwilę.

krojenie kalafiora
Autor: Shutterstock Sprawdź trik szefów kuchni na krojenie kalafiora.

Spis treści

  1. Krojenie kalafiora
  2. Jak szybko pokroić kalafiora?
  3. Przepisy na dania z kalafiorem

Krojenie kalafiora

Każdy kto lubi potrawy z kalafiorem w roli głównej, na pewno nie raz napotkał sporo problemów. To zajęcie, które nie tylko sprawia trudność, ale i zajmuje mnóstwo czasu. Jest jednak metoda, aby pokroić kalafiora szybko i bez przykrych niespodzianek. Ten sposób stosują zawodowi kucharze.

Jak szybko pokroić kalafiora?

Aby kalafior był pokrojony na ładne różyczki, wystarczy ostry i niewielki nóż. Najpierw należy usunąć zewnętrzne liście. Nie trzeba ich wyrzucać, ponieważ są jadalne i można wykorzystać je do innych potraw. Trik, który stosują profesjonalni kucharze, polega na właściwym nacięciu wokół głąba. Trzeba wykroić go stopniowo, powoli wchodząc w środek główki kalafiora. Coraz głębsze nacinanie głąba sprawia, że różyczki same zaczynają odpadać. Duże różyczki można pokroić na mniejsze. Dzięki tej prostej metodzie bardzo szybko uzyskuje się ładne kawałki, które od razu można wykorzystać do przyrządzenia obłędnego dania.

Przepisy na dania z kalafiorem

Ten prosty sposób krojenia kalafiora znacznie ułatwia i przyspiesza gotowanie. Sprawia też, że chętniej sięgamy po to warzywo. Warto częściej jeść kalafiora, ponieważ zawiera wiele cennych substancji odżywczych i ma pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z kalafiorem w roli głównej.

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?