Kalafior pieczony w cieście. Pikantna glazura zamienia go w epicko pyszne danie
2023-02-01
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Zachwycający pomysł na przygotowanie kalafiora! Niewielkie różyczki najpierw piecze się w naleśnikowym cieście, a następnie w przyjemnie lepkiej, pikantno-słodkiej glazurze. Cały proces trwa ok 30 minut, a jego efekt jest znakomity - niezwykle smaczne danie bezmięsne, o przyjemnej konsystencji i niezwykłym aromacie.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki pasty harissa
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia.
- Dolewać wodę miksując ciasto, aż do uzyskania konsystencji dość gęstej śmietany.
- Wyrobione ciasto dobrze jest odstawić na ok 30 minut, aby "odpoczęło".
- Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Zanurzyć je w cieście.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjmować różyczki i układać na niej niezbyt blisko siebie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. i piec 20 minut.
- W rondelku połączyć pastę harissa z sosem sojowym, octem i miodem.
- Podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się gęsty i lepki.
- Do sosu wrzucić upieczonego kalafiora, wymieszać delikatnie, aby wszystkie kawałki oblepiła gęsta glazura.
- Przełożyć kalafiora ponownie na blaszkę, porozdzielać różyczki i piec jeszcze 5 minut.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?