Kalafior pieczony w cieście. Pikantna glazura zamienia go w epicko pyszne danie

Kalafior w pikantnej glazurze
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Zachwycający pomysł na przygotowanie kalafiora! Niewielkie różyczki najpierw piecze się w naleśnikowym cieście, a następnie w przyjemnie lepkiej, pikantno-słodkiej glazurze. Cały proces trwa ok 30 minut, a jego efekt jest znakomity - niezwykle smaczne danie bezmięsne, o przyjemnej konsystencji i niezwykłym aromacie.

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1- 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki pasty harissa
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dolewać wodę miksując ciasto, aż do uzyskania konsystencji dość gęstej śmietany. 
  • Wyrobione ciasto dobrze jest odstawić na ok 30 minut, aby "odpoczęło".
  • Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Zanurzyć je w cieście.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjmować różyczki i układać na niej niezbyt blisko siebie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. i piec 20 minut.
  • W rondelku połączyć pastę harissa z sosem sojowym, octem i miodem.
  • Podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się gęsty i lepki.
  • Do sosu wrzucić upieczonego kalafiora, wymieszać delikatnie, aby wszystkie kawałki oblepiła gęsta glazura.
  • Przełożyć kalafiora ponownie na blaszkę, porozdzielać różyczki i piec jeszcze 5 minut.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej