Kalafior zapiekany z brokułem i boczkiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kalafior zapiekany z brokułem i boczkiem to pyszne danie lub dodatek do pieczonego mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior średniej wielkości
- 1 brokuł
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 3-5 ząbków czosnku
- 250 ml śmietany 18%
- 100 g mozzarelli startej
- 3 łyżki startego sera parmezan
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki mniejsze od różyczek.
- Oba warzywa należy blanszować. Kalafiora przez 3-5 minut, a brokuła 1-3 minuty.
- Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć razem z czosnkiem, ale nie rumienić. Zdjąć z patelni.
- Kalafiory i brokuły ułożyć w foremce do zapiekania posmarowanej masłem.
- Śmietanę wymieszać ze startymi serami, boczkiem i czosnkiem. Tą mieszaniną polać warzywa w foremce.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30 minut lub do zrumienienia.