Kalafior zapiekany z serem
Kalafior zapiekany z serem może stanowić samodzielne danie obiadowe lub dodatek do mięsa. Jest smaczny, zdrowy i smakuje rewelacyjnie.
Kalafior zapieczony z żółtym serem z lekkim aromatem gałki muszkatołowej i sporą porcją koperku to pomysł na pyszne, wiosenne danie.
Składniki:
1 kalafior
150 g żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
łyżeczka soku z cytryny
pęczek koperku
cukier i sól
Kalafiora ugotować na półtwardo we wrzątku z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny.
Odcedzić, podzielić na różyczki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Masło roztopić i polać nim kalafiora, a następnie posypać startym żółtym serem, oraz bułką wymieszaną z gałką muszkatołową.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż ser się stopi, a bułka zrumieni.
Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek