Pakora z kalafiora: smażona warzywna przekąska w cieście z ciecierzycy

2021-03-29
Pakora z kalafiora: warzywna przekąska smażona w cieście z ciecierzycy
Autor: Shutterstock Pakora z kalafiora to pyszna przekąska warzywna wywodząca się z kuchni indyjskiej
łatwy
30 min
4

Pakora z kalafiora to danie kuchni indyjskiej. Doskonała przystawka na ciepło lub pyszna przekąska. Różyczki kalafiora panierowane w gęstym cieście naleśnikowym z mąki ciecierzycy smaży się na tłuszczu. Pakora to danie wegetariańskie, doskonałe także dla osób uczulonych na gluten. Ciecierzyca nie zawiera glutenu, ma za to sporo wartościowego białka roślinnego. Pakorę można przygotować z każdego rodzaju warzyw: brokułów, cebuli, ziemniaków, grzybów. Pakorę z kalafiora tradycyjnie podaje się z jogurtowo-miętowym sosem i pikantnym keczupem. 

SKŁADNIKI

  • ½ kalafiora
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • ½ szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki żółtego curry
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 ml jogurtu
  • pęczek świeżej mięty
  • pikantny sos pomidorowy lub dobry keczup

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z ciecierzycy połączyć z wodą i przyprawami, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.
  • W międzyczasie przygotować kalafiora: wyciąć łodygę i przy pomocy małego nożyka po kolei odcinać różyczki kalafiora. Kawałki powinny być małe i równej wielkości, około 5 cm każdy. Większe różyczki dobrze jest przyciąć do odpowiedniego rozmiaru i podzielić je na kilka części.
  • Jogurt zmiksować z posiekaną miętą, solą i odrobiną cukru. 
  • Ciasto z ciecierzycy powinno być bardzo gęste, o konsystencji greckiego jogurtu. Jeśli jest rzadsze, należy poczekać jeszcze kilka minut lub dodać odrobinę mąki z ciecierzycy i porządnie wymieszać. Jeśli jest za gęste, wystarczy dodać kilka kropli wody i porządnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać około 1 cm warstwę oleju.
  • Różyczki kalafiora zanurzać w cieście z ciecierzycy, powinny być dokładnie obklejone grubą warstwą ciasta. Następnie każdą różyczkę wkładać na gorący tłuszcz i smażyć przez 3-4 minuty na średnim ogniu, po czym obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.
  • Gotowe różyczki odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Jeśli w trakcie smażenia ciasto zgęstnieje, dodać kilka kropli wody i smażyć, aż do wyczerpania wszystkich kawałków kalafiora.
  • Podawać gorące z sosami pikantnym pomidorowym i jogurtowo-miętowym.