Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym
2021-06-21
łatwy
45 min
4
Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym pasuje na rodzinny obiad. Wzbudzi zachwyt jako ciepłe danie na kolacji z przyjaciółmi. Prosty w wykonaniu, efektowny i po prostu smaczny - kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g startego sera żółtego (np. cheddar)
- 2 łyżki startego parmezanu
- 250 g sosu pomidorowego
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 ząbek czosnku
- 50 g mąki
- 200 ml mleka
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kalafiora wyciąć kaczan tak, by w środku powstało zagłębienie.
- Podgotować kalafior 4 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby przerwać obróbkę termiczną.
- W misce wymieszać mięso z posiekaną cebulą, jajkiem, papryką, solą i pieprzem.
- Nadziać wnętrze kalafiora mięsem, ułożyć na blasze wnętrzem do góry, przykryć folią aluminiową i piec 50 minut w temp. 180C.
- W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, gdy zacznie się pienić, dodać małymi porcjami mleko, cały czas mieszając. Do powstałego sosu beszamelowego dodać 3/4 startego sera typu cheddar i dobrze wymieszać.
- Zdjąć folię z kalafior, kalafior odwrócić, polać serowym beszamelem i posypać resztą cheddara oraz parmezanem. Zapiekać kolejne 5 minut w temp. 180 st. C.
- Podawać z zieloną sałatą z winegretem.