Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym

Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Kalafior pieczony w całości i nadziewany mięsem mielonym to pyszne danie obiadowe
łatwy
45 min
4

Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym pasuje na rodzinny obiad. Wzbudzi zachwyt jako ciepłe danie na kolacji z przyjaciółmi. Prosty w wykonaniu, efektowny i po prostu smaczny - kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym.

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 250 g sosu pomidorowego
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 1/2 cebuli
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kalafiora wyciąć kaczan tak, by w środku powstało zagłębienie.
  • Podgotować kalafior 4 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby przerwać obróbkę termiczną.
  • W misce wymieszać mięso z posiekaną cebulą, jajkiem, papryką, solą i pieprzem.
  • Nadziać wnętrze kalafiora mięsem, ułożyć na blasze wnętrzem do góry, przykryć folią aluminiową i piec 50 minut w temp. 180C.
  • W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, gdy zacznie się pienić, dodać małymi porcjami mleko, cały czas mieszając. Do powstałego sosu beszamelowego dodać 3/4 startego sera typu cheddar i dobrze wymieszać. 
  • Zdjąć folię z kalafior, kalafior odwrócić, polać serowym beszamelem i posypać resztą cheddara oraz parmezanem. Zapiekać kolejne 5 minut w temp. 180 st. C.
  • Podawać z zieloną sałatą z winegretem.