Niesamowity kalafior po grecku - smakuje nie tylko jaroszom!
Kalafior po grecku to łatwe do przygotowania danie, podobnie jak ryba po grecku nie mające nic wspólnego z Grecją. Po prostu kalafiora, podobnie jak rybę, dusimy do miękkości w sosie z tartych warzyw z dodatkiem przecieru pomidorowego. Warto wypróbować ten przepis i odkryć nowe oblicze swojskiego kalafiora.
Warto jeść kalafiora
Bo jest pyszny, zdrowy i niskokaloryczny. Tradycyjnie przygotowywany - z bułką tartą na maśle - powoli odchodzi z naszych stołów, by ustąpić miejsca niezwykle nieraz efektownym propozycjom. I bardzo dobrze, bo to bardzo wszechstronne warzywo, pozwalające popuścić wodze fantazji. Kalafiora można piec, gotować, smażyć, faszerować. Można go też kisić i marynować na zimę. Znakomicie sprawdza się jako baza do ciasta na niskokaloryczną pizzę. Świetnie łączy się z różnymi produktami i przyprawami.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 6 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/4 dużego selera
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- zioła i przyprawy: sól, papryka ostra i słodka, ziele angielskie i liść laurowym, pieprz, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 kopiaste łyżeczki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie patelni do duszenia (powinna mieć grube dno).
- Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli. Polewamy oliwą z oliwek zmieszaną z wodą. Dusimy przez ok. 10 minut.
- Po 10 minutach posypujemy oboma rodzajami papryki, solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Na warzywach układamy różyczki kalafiora.
- Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie posypujemy ulubionymi ziołami, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polewamy przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kalafiora.
- Podajemy posypane koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem - wg uznania.