Niesamowity kalafior po grecku - smakuje nie tylko jaroszom!

2021-06-21
Niesamowity kalafior po grecku - smakuje nie tylko jaroszom!
Autor: Shutterstock Kalafior po grecku to łatwe do przygotowania danie warzywne - doskonałe na ciepło i na zimno.
łatwy
40 min
4

Kalafior po grecku to łatwe do przygotowania danie, podobnie jak ryba po grecku nie mające nic wspólnego z Grecją. Po prostu kalafiora, podobnie jak rybę, dusimy do miękkości w sosie z tartych warzyw z dodatkiem przecieru pomidorowego. Warto wypróbować ten przepis i odkryć nowe oblicze swojskiego kalafiora.

Warto jeść kalafiora

Bo jest pyszny, zdrowy i niskokaloryczny. Tradycyjnie przygotowywany - z bułką tartą na maśle - powoli odchodzi z naszych stołów, by ustąpić miejsca niezwykle nieraz efektownym propozycjom. I bardzo dobrze, bo to bardzo wszechstronne warzywo, pozwalające popuścić wodze fantazji. Kalafiora można piec, gotować, smażyć, faszerować. Można go też kisić i marynować na zimę. Znakomicie sprawdza się jako baza do ciasta na niskokaloryczną pizzę. Świetnie łączy się z różnymi produktami i przyprawami.

Polecamy też:

 

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • 6 marchewek
  • 2  pietruszki
  • 1/4 dużego selera
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zioła i przyprawy: sól, papryka ostra i słodka, ziele angielskie i liść laurowym, pieprz, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 kopiaste łyżeczki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie patelni do duszenia (powinna mieć grube dno).
  • Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli. Polewamy oliwą z oliwek zmieszaną z wodą. Dusimy przez ok. 10 minut.
  • Po 10 minutach posypujemy oboma rodzajami papryki, solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Na warzywach układamy różyczki kalafiora.
  • Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie posypujemy ulubionymi ziołami, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polewamy przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kalafiora.
  • Podajemy posypane koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem - wg uznania.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?