Pikantny kalafior pieczony w całości: takiego jeszcze nie jedliście!

Pikantny kalafior pieczony w całości: takiego jeszcze nie jedliście!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pikantny kalafior pieczony w całości to proste lecz pyszne danie główne. Można też go podać jako część wspaniałej uczty. Przygotowanie jest banalnie proste i nie nadszarpnie waszego budżetu.  Takiego kalafiora jeszcze nie jedliście!

Składniki

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 kalafior średnich rozmiarów

  • 1 ½ szklanki jogurtu greckiego

  • 1 limonka, starta skórka i wyciśnięty sok

  • 2 łyżki chili mielonego

  • 1 łyżka kminku mielonego

  • 1 łyżka czosnku w proszku

  • 1 łyżeczka curry

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • oraz opcjonalnie

  • młode marchewki, buraczki, kalarepki i cebule oraz liście kalafiora

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i posmaruj niewielką blachę do pieczenia olejem roślinnym. Odłóż na bok.

  • Przytnij podstawę kalafiora, aby usunąć zielone liście i zdrewniałą łodygę. Liście zachowaj i wykorzystaj do zupy lub upiecz obok kalafiora. Zobacz przepis na pieczone liście kalafiora

  • W misce połącz jogurt ze startą skórką z limonki i wyciśniętym sokiem, chili w proszku, kminkiem, czosnkiem, curry, solą i pieprzem.

  • Zanurz kalafior w misce i za pomocą pędzla lub dłoni równomiernie posmaruj całą jego powierzchnię. (Nadmiar marynaty można wykorzystać do posmarowania warzyw, które chcemy upiec razem z kalafiorem lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do trzech dni i stosować do marynowania mięsa, ryb lub innych warzyw).

  • Umieść kalafior na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz przez 30 do 40 minut, aż powierzchnia będzie zrumieniona.

  • Wyjmij kalafior z piekarnika i odstaw go na 10 minut, aby przestygł, następnie pokrój go w kliny i podaj z zieloną sałatą.

Kalafior, jako danie główne?

Kalafior to skarbnica błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny, więc mogą po niego sięgać osoby na diecie odchudzającej i cukrzycy. Kalafiora powinny jedynie unikać, tak jak i innych kapustnych, osoby z chorobami tarczycy i układu pokarmowego, szczególnie wątroby. 

Polecamy świetne przepisy na kalafiora, jako danie główne:

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora

Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło

Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe

Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1