Liście kalafiora pieczone i chrupiące: nie wyrzucaj, zjedz ze smakiem

Liście kalafiora pieczone i chrupiące: nie wyrzucaj, zjedz ze smakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krągłe główki kalafiora otaczają soczyste i chrupiące liście

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Liście kalafiora pieczone są chrupiące i pyszne. Cały kalafior wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Tak jak różyczki, jego liście są smaczne i bogate w składniki odżywcze.  Można je jeść na surowo, smażone, krótko gotowane lub pieczone na chrupko. Nie wyrzucaj wartościowych liści kalafiora, zjedz je ze smakiem. 

Składniki

  • 1 porcja liści z 2 kalafiorów

  • 1 łyżka domowej pasty harissa 

  • 1/2 łyżeczki soli

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC

  • Dokładnie umyj liście kalafiora. Grubsze łodygi pokrój na mniejsze kawałki, część z liściem pozostaw w całości. 

  • Wymieszaj harrisę z solą i dodaj do liści, wymieszaj dokładnie.

  • Następnie umieść przyprawione liście na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, piecz przez 15-18 minut, aż będą chrupiące.

  • Podawaj od razu, jako przekąskę telewizyjną lub dodatek do szklanki piwa. 

Dlaczego warto jeść liście kalafiora?

Jest kilka dobrych powodów by jeść liście kalafiora, zamiast je wyrzucać. 

Po pierwsze, liście kalafiora bogate są w substancje odżywcze, a nawet przewyższają w tej kwestii różyczki. 

Po drugie, w dobie segregacji śmieci, jeśli nie macie kompostownika lub specjalnego pojemnika na odpady zielone, to po prostu zwiększacie ilość śmieci bytowych. Warto także tutaj oszczędzić. 

Po trzecie, w gospodarstwie rolnym zielone liście kalafiora stanowiły karmę dla królików lub innych zwierząt hodowlanych. W mieście, oprócz naszych bliskich raczej nie mamy kogo skarmić taką ilością zieleniny. Mały chomik lub świnka morska, mogłyby tego nie przeżyć. 

Po czwarte, jeśli liście są jadalne, to dodając je do jedzenia zwiększamy jego ilość i oszczędzamy nasze coraz skromniejsze zasoby finansowe. Szczególnie wiosną, gdy kalafiory są dość drogie, warto wykorzystać całą roślinę. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5