Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe

2021-03-29
Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe
Autor: Shutterstock Delikatne placki z kalafiora to świetny pomysł na bezmięsny posiłek
średni
45 min
4

Placki z kalafiora są pełne soczystego smaku świeżych warzyw. Te kalafiorowe kotlety są pożywne i bardzo smaczne.  Przepis na delikatne kotlety kalafiorowe jest średnio trudny. Poradzą sobie nawet mniej wprawni kucharze. Trochę pracy i niesamowity efekt gwarantowany. W kalafiorowych plackach zakocha się cała rodzina. 

SKŁADNIKI

  • 2 kalafiory
  • 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • pół łyżeczki ostrej papryki zmielonej
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek mąki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiory podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo we wrzącej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i 2 łyżeczek soli. Odsączyć z wody. 
  • Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Koperek drobno posiekać. 
  • Cebulę zeszklić na 1 łyżce gorącego oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek, krótko przesmażyć. 
  • Ugotowane kalafiory rozdrobnić w malakserze lub posiekać nożem lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jajko, usmażoną cebulę, tartą bułkę, mąkę, przyprawy oraz posiekany koperek. Wszystko razem dobrze wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  • Za pomocą łyżki nabierać porcje masy kalafiorowej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. 
  • Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawać z młodymi ziemniakami z wody i mizerią z ogórków ze śmietaną