Mizeria ze śmietaną: klasyczny przepis

Mizeria ze śmietaną: klasyczny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mizeria - niby  tylko ogórki ze śmietaną - ale ile domów tyle sposobów przyprawiania tego prostego dania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Mizeria ze śmietaną należy do najczęściej wybieranych przez Polaków towarzyszy głównego dania obiadowego. Zobaczcie, jaki przepis na mizerię ze śmietaną prezentujemy tym razem!

Składniki

  • 2 ogórki gruntowe

  • 1 łyżka koperku świeżego lub mrożonego

  • pieprz mielony

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w talarki lub półtalarki. Solimy do smaku i odstawiamy na chwilę.

  • W tym czasie śmietanę doprawiamy pieprzem i koperkiem. Jeśli śmietana jest słodka - można ją lekko dokwasić - sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym (odrobina na czubku łyżeczki)  lub winnym octem.

  • Ogórki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy ze śmietaną i podajemy na stół. Smacznego!

tip dnia

Mizeria ma wiele regionalnych odmian. Najprostsza, z naszego przepisu, także może znacząco się różnić smakiem w zależności od regionu. Na Mazowszu i Kujawach mizeria często jest słodkawa - wręcz dosładzana- a pieprzu do niej używa się oszczędnie. Na Podlasiu możemy zetknąć się z kolei z wersją mocno zakwaszoną, z dodatkiem cebuli.