Kotlety z grochu i kalafiora z pieczarkową nutą

Kotlety z grochu i kalafiora z pieczarkową nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z grochu i kalafiora świetnie smakują z sałatką ze świeżych warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kotlety z grochu i kalafiora z pieczarkową nutą to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub sycącą przekąskę. Są bardzo treściwe, lekko chrupiące i pachną ziołami. Dodatek pieczarek sprawia, że nabierają nieco "leśnego" charakteru. Przy tym nie są trudne do przygotowania i przyjazne dla domowego budżetu.

Składniki

  • 1 kg suszonego grochu

  • 5 pieczarek

  • 1/2 kalafiora

  • 1 cebula

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 2 jajka

  • sól i pieprz

  • oregano

  • bazylia

  • tymianek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Groch ugotować do miękkości i odcedzić.

  • Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

  • Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić na oleju razem z cebulą.

  • Groch, pieczarki z cebulą i kalafiora zmielić lub zblendować.

  • Dodać jajka, bułkę i przyprawić, dokładnie wymieszać.

  • Z masy formować niewielkie kotlety i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,6