Faszerowany kalafior zapiekany - przepyszne i efektowne danie za grosze!

Faszerowany kalafior zapiekany - przepyszne i efektowne danie za grosze!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faszerowany i zapiekany kalafior to niedrogie danie, które wymaga nieco czasu, ale doskonale smakuje i efektownie się prezentuje na półmisku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Faszerowany kalafior zapiekany to bardzo efektowne danie obiadowe. Jest smaczny, sycący i świetnie prezentuje się na talerzu. My proponujemy nadzienie warzywne, ale możesz faszerować kalafiora nadzieniem z mięsa, farszem z dodatkiem wędlin. Możesz dla ciekawszego efektu otulić kalafiora przed pieczeniem płatami boczku - ale i bez tego danie jest  przepyszne i warte uwagi!

 

Składniki

  • 1 kalafior

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 dymki

  • 300 g szpinaku mrożonego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól

  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

  • 1/2 szklanki panierki panko

  • 5 łyżek tartego sera żółtego

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • 100 g serka śmietankowego

  • ewentualnie 1/2 kg wędzonego boczku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z dodatkiem oleju, soku z cytryny i 2 łyżek soli.

  • Kalafior oczyść z zielonych części i dokładnie opłucz. Włóż do wrzątku i zagotuj. Przyciśnij kalafiora talerzem, aby cały był zanurzony i gotuj na małym ogniu 10-15 minut. Ugotowanego kalafiora ostrożnie wyjmij z zalewy i ostudzić.

  • W międzyczasie połącz szpinak, jajka, posiekaną dymkę, czosnek, cheddar, ser śmietankowy, panko i parmezan i umieść w woreczku lub rękawie cukierniczym.

  • Schłodzonego kalafiora ułóż na blaszce do pieczenia. za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem wypełnij przygotowaną masą wszystkie przestrzenie między różyczkami warzywa.

  • Na koniec możesz obłożyć kalafiora zachodzącymi na siebie, cienkimi plastrami boczku. Wstaw kalafiora do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 25 min.

Ocena: 2,8