Kalafior w cieście francuskim - pyszna przekąska gotowa w kilka chwil
2021-10-07
łatwy
20 min
4
Kalafior w cieście francuskim to wyśmienita przekąska na co dzień i na przyjęcie. Oryginalne połączenie składników sprawia, że te niewielkie kieszonki z ciasta wypełnione pysznym kalafiorowym nadzieniem mogą stać się hitem imprezy.
SKŁADNIKI
- 1 nieduży kalafior
- kilka różyczek brokuła
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków szynki
- odrobina skórki otartej z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora i brokuła zblanszować na gorącym wrzątku przez 5 minut, odcedzić, przestudzić i podzielić na małe różyczki.
- Szynkę posiekać drobno w cienkie paseczki. Ciasto pokroić na równe kwadraty.
- Na każdy kwadrat ciasta położyć nieco posiekanej szynki i różyczki kalafiora, posolić, oprószyć gałka i skórką z cytryny.
- Kwadraty złożyć w trójkąty i brzegi dokładnie skleić.
- Koperty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C).
- Piec ok 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, świetnie smakują z sosem z dodatkiem mięty lub mieszanki świeżych ziół.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?