Kalafior w cieście francuskim - pyszna przekąska gotowa w kilka chwil

Kalafior w cieście francuskim - pyszna przekąska gotowa w kilka chwil
Autor: Shutterstock Kalafior w cieście francuskim - koperty z ciasta z pysznym nadzeniem z kalafiora.
łatwy
20 min
4

Kalafior w cieście francuskim to wyśmienita przekąska na co dzień i na przyjęcie. Oryginalne połączenie składników sprawia, że te niewielkie kieszonki z ciasta wypełnione pysznym kalafiorowym nadzieniem mogą stać się hitem imprezy.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduży kalafior
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków szynki
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora i brokuła zblanszować na gorącym wrzątku przez 5 minut, odcedzić, przestudzić i podzielić na małe różyczki.
  • Szynkę posiekać drobno w cienkie paseczki. Ciasto pokroić na równe kwadraty.
  • Na każdy kwadrat ciasta położyć nieco posiekanej szynki i różyczki kalafiora, posolić, oprószyć gałka i skórką z cytryny.
  • Kwadraty złożyć w trójkąty i brzegi dokładnie skleić.
  • Koperty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C).
  • Piec ok 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, świetnie smakują z sosem z dodatkiem mięty lub mieszanki świeżych ziół.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej