Schabowe z kalafiora z salsą z kolendry i chili

Schabowe z kalafiora z salsą z kolendry i chili
Autor: Shutterstock.com Kalafiorowe kotlety schabowe z egzotyczną salsą
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

„Schabowe” z kalafiora to świetny pomysł na to popularne warzywo. Smażenie, a potem dopiekanie w piekarniku kondensują smak kalafiora. To zupełnie nowa jakość, niż tradycyjny kalafior z wody. Pyszne i łatwe w przygotowaniu kalafiorowe „schabowe”podbiją wasze podniebienia! 

Schabowy z kalafiora to pyszny sposób na ulubione warzywo. Grube plastry kalafiora należy usmażyć, a następnie dopiec, tak jak kotlety schabowe z kością. Pieczony kalafior nabiera orzechowego, niezwykle interesującego smaku. Można go podać jako danie główne z dodatkami lub jako przekąskę. 

Co będzie potrzebne na schabowe z kalafiora?

Przede wszystkim potrzebujesz dorodnego kalafiora. Warzywo należy pokroić na plastry grubości co najmniej 3 cm. Mogą być grubsze. Wybierz na kalafiorowe schaboszczaki plastry z samego środka kalafiora. Pozostałe cześci przeznacz na zupę. Poza kalafiorem potrzebujesz trochę oliwy i przyprawy. 

Jak zrobić schabowe z kalafiora?

Pociętego na grube plastry kalafiora należy obsmażyć na gorącej patelni. Zrumienione schabowe z kalafiora przełożyć na blachę i dopie w piekarniku. Żeby nie hamować obróbki cieplnej warto zrumienione schabowe z kalafiora położyć na rozgrzanej blasze. Po prostu ogrzewaj piekarnik razem z blachą. 

SKŁADNIKI

  • Na schabowe z kalafiora:
  • 1 kalafior
  • oliwa lub olej
  • sól
  • granulowany czosnek
  • papryka w proszku
  • Na salsę z kolendry i chili:
  • 1/2 szklanki natki kolendry
  • 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki wody 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Kalafiora pokroić na plastry grubości 4 cm, zachować 4 kotlet, resztę odłożyć na zupę.
  • Kalafiorowe kotlety posmarować z obu stron dokładnie oliwą, oprószyć solą i położyć na rozgrzanej patelni.
  • Smażyć przez ok. 3 minuty na średnim ogniu do zrumienienia się, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez 3 minuty.
  • Kotlety oprószyć granulowanym czosnkiem i papryką w proszku. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  • Wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić.
  • W czasie pieczenia schabowy z kalafiora przygotować salsę. W malakserze lub mikserze zmiksować nać kolendry z octem, wodą, solą i cukrem. Do mieszaniny dodać posiekane chili i czosnek. 
  • Upieczone kotlety polać salsą i podawać póki gorące. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej