Schabowe z kalafiora z salsą z kolendry i chili
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
„Schabowe” z kalafiora to świetny pomysł na to popularne warzywo. Smażenie, a potem dopiekanie w piekarniku kondensują smak kalafiora. To zupełnie nowa jakość, niż tradycyjny kalafior z wody. Pyszne i łatwe w przygotowaniu kalafiorowe „schabowe”podbiją wasze podniebienia!
Schabowy z kalafiora to pyszny sposób na ulubione warzywo. Grube plastry kalafiora należy usmażyć, a następnie dopiec, tak jak kotlety schabowe z kością. Pieczony kalafior nabiera orzechowego, niezwykle interesującego smaku. Można go podać jako danie główne z dodatkami lub jako przekąskę.
Co będzie potrzebne na schabowe z kalafiora?
Przede wszystkim potrzebujesz dorodnego kalafiora. Warzywo należy pokroić na plastry grubości co najmniej 3 cm. Mogą być grubsze. Wybierz na kalafiorowe schaboszczaki plastry z samego środka kalafiora. Pozostałe cześci przeznacz na zupę. Poza kalafiorem potrzebujesz trochę oliwy i przyprawy.
Jak zrobić schabowe z kalafiora?
Pociętego na grube plastry kalafiora należy obsmażyć na gorącej patelni. Zrumienione schabowe z kalafiora przełożyć na blachę i dopie w piekarniku. Żeby nie hamować obróbki cieplnej warto zrumienione schabowe z kalafiora położyć na rozgrzanej blasze. Po prostu ogrzewaj piekarnik razem z blachą.
SKŁADNIKI
- Na schabowe z kalafiora:
- 1 kalafior
- oliwa lub olej
- sól
- granulowany czosnek
- papryka w proszku
- Na salsę z kolendry i chili:
- 1/2 szklanki natki kolendry
- 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Kalafiora pokroić na plastry grubości 4 cm, zachować 4 kotlet, resztę odłożyć na zupę.
- Kalafiorowe kotlety posmarować z obu stron dokładnie oliwą, oprószyć solą i położyć na rozgrzanej patelni.
- Smażyć przez ok. 3 minuty na średnim ogniu do zrumienienia się, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez 3 minuty.
- Kotlety oprószyć granulowanym czosnkiem i papryką w proszku. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić.
- W czasie pieczenia schabowy z kalafiora przygotować salsę. W malakserze lub mikserze zmiksować nać kolendry z octem, wodą, solą i cukrem. Do mieszaniny dodać posiekane chili i czosnek.
- Upieczone kotlety polać salsą i podawać póki gorące.