Dania wegetariańskie - TOP 11
Najlepsze dania bezmięsne dla wegetarian i fleksitarian według redakcji beszamel.pl
Wegetariańskie Chilli con carne - przepis na Chili sin carne
Wegetariańskie chili to potrawa, którą pokochają także miłośnicy tradycyjnego chili con carne. Bez mięsa, ale nadal aromatyczne, pełne smaku, sycące i ostre - czyli takie, jakie powinno być chili. Choć nazwa tej potrawy to chili sin carne, to częściej określana jest mianem wegetariańskiego chili con carne. POZNAJ PRZEPIS >
Chorwacka zapiekanka ziemniaczana
Chorwacka zapiekanka ziemniaczana z dwoma rodzajam sera to sycące danie na pocieszenie. Wiadomo nic tak nie poprawia nastroju, jak zdrowa porcja węglowodanów. Zapiekanka jest pełnowartościowym posiłkiem. Można ją także podać jako dodatek do warzywnego gulaszu. PRZEPIS >
Aromatyczny makaron z podsmażaną cukinią i tymiankiem - obiad w 15 minut
To proste i lekkie danie wegetariańskie to znakomity pomysł na nieobciążający posiłek w ciągu dnia. Makaron sprawia, ze jest sycące, cukinia to źródło wielu składników odżywczych, a kropką nad i jest aromatyczny tymianek, który sprawia, ze danie smakuje i pachnie znakomicie. Wypróbuj koniecznie przepis na makaron z podsmażoną cukinią i tymiankiem! PRZEPIS >
Gulasz z czerwonych warzyw - bezmięsny przysmak nie tylko dla wegetarian
Gulasz z czerwonych warzyw to pyszny wege obiad, który smakuje każdemu. Znakomity dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu, dostarcza składników odżywczych, jest pożywny i smaczny. A jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa gulasz może stanowić jego idealne uzupełnienie. PRZEPIS >
kotlety jajeczne według Magdy Gessler z rewolucj w Barze Agata
Kotlety jajeczne to stała pozycja barów mlecznych. Magda Gessler dokonała kuchennych rewolucji w barze Agata w Gorzowie Wielkopolskim i ogłosiła całej Polsce, że to najlepszy bar mleczny w kraju. Delikatne, rozpływające się w ustach, kotlety przyrządzane przez 40 lat przez Marzannę Koniuszy w barze Agata zyskały na smaku po dodaniu popularnej przyprawy. Zobacz, co Magda Gessler dodała do tradycyjnych kotletów ziemniaczano-jajecznych. PRZEPIS >
Delikatne kotlety z ryżu i marchewki - pyszności za grosze
Kotlety z ryżu i marchewki są delikatne, ale pełne smaku, dzięki dodatkowi przypraw. Są też soczyste i bardzo łatwe do przygotowania - z powszechnie dostępnych i niedrogich składników. PRZEPIS >
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną to przepyszne i łatwe do przygotowania danie, które nie nadwyręży domowego budżetu. Gołąbki doskonale smakują z sosem pomidorowym i ziemniakami puree. PRZEPIS >
Penne z pomidorami - przepis na smaczne danie z makaronu
Penne z pomidorami to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Makaron rurki najlepiej smakuje z sosem pomidorowym z dodatkiem oliwy i czosnku. Sprawdź, jak go przygotować. PRZEPIS >
Warzywna pieczeń a la Wellington
Wymyślenie wegańskiej pieczeni to trudne zadanie! Nie można po prostu zastąpić schabu, fasolą. A w przypadku beef Wellington, nie można polędwicy zastąpić burakami. Danie główne musi smakować spektakularnie i wyglądać oszałamiająco na na półmisku pośrodku stołu. No i musi mieć konkretną wartość odżywczą, gdy za oknem ciemno i zimno. Zobacz przepis na niezwykłą pieczeń warzywną à la Wellington z fasoli, marchewki i pieczarek w cieście francuskim! PRZEPIS >
Pieczarki faszerowane - sprawdzony przepis wegetariański
Faszerowane pieczarki idealnie nadają się na przystawkę. Sprawdzą się i jako dodatek do drugiego dania, i jako kolacyjna przekąska, a do tego są tanie i łatwe do przygotowania. ZOBACZ PRZEPIS >
Więcej bezmięsnych dań na beszamel.pl
W sekcji dania wegetariańskie znajdziecie setki przepisów bez dodatku mięsa. Sprawdźcie czy zaspokoimy twój głód :) Dania wegetariańskie >
Ryż z marchewką i orzechami - ciepła kolacja, która syci i koi
Ryż z marchewką, orzechami i koperkiem jest pyszny i delikatny. To jedna z ulubionych kolacji na ciepło Anny Szubińskiej. Zawsze kiedy gotuje ryż dodaje dodatkową porcję, aby została do podsmażenia. Czasami, dla urozmaicenia dodaje do ryżu odrobinę gałki muszkatołowej, ale w wersji podstawowej w potrawie nie ma żadnych przypraw poza solą z orzeszków. POZNAJ PRZEPIS >