Gulasz z czerwonych warzyw - bezmięsny przysmak nie tylko dla wegetarian

Gulasz z czerwonych warzyw
Autor: Shutterstock Gulasz z czerwonych warzyw
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gulasz z czerwonych warzyw to pyszny wege obiad, który smakuje każdemu. Znakomity dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu, dostarcza składników odżywczych, jest pożywny i smaczny. A jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa gulasz może stanowić jego idealne uzupełnienie.

Moc czerwonych warzyw!

Kolor warzyw wiele mówi o składnikach odżywczych, których dostarczają. W większości czerwonych/purpurowych i fioletowych warzyw (a także owoców) znajdują się antocyjany. To barwniki roślinne, które wykazują bardzo silne właściwości antyutleniające - chronią więc organizm przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie. Każdy roślinny barwnik ma nieco inne właściwości, więc zazwyczaj zaleca się komponować kolorowe zestawy warzywne dla wszechstronności ich działania. Ale taka bomba czerwonych warzyw raz na jakiś czas z pewnością doda urody i zdrowia.

Czerwony gulasz warzywny dla każdego

Zabawa kolorami w kuchni to sposób na cudowne eksperymenty. Niekiedy szaleństwa w kuchni dają dość specyficzne rezultaty, ale czerwony gulasz warzywny to bezpieczna baza do eksperymentów. Jeśli nie masz któregoś składnika w domu lub zwyczajnie za nim nie przepadasz, pomiń go lub zastąp innym. Eksperymenty w ramach jednej grupy kolorystycznej zazwyczaj nie przynoszą nieoczekiwanych rezultatów. Do grupy czerwonych warzyw zaliczamy m.in.:

  • pomidory
  • czerwone odmiany papryki
  • rzodkiewkę
  • czerwoną fasolę
  • czerwoną kapustę
  • czerwona cebula
  • rabarbar
  • czerwoną cebulę
  • buraka ćwikłowego

Przepis na gulasz z czerwonych warzyw

SKŁADNIKI

  • 1 spory bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 chili
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 lampka czerwonego wytrawnego wina lub bulionu warzywnego
  • 4 mięsiste pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • olej
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana dokładnie umyć i ze skórką pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę lub paski.
  • Chili umyć i posiekać. Jeśli gulasz ma być ostry - razem  pestkami, w przeciwnym razie usunąć pestki, a wyjdzie lekko pikantny.
  • Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodać paprykę, kapustę i bakłażana.
  • Smażyć kilka minut na średnim ogniu, po czym podlać winem, przykryć i dusić, aż warzywa nieco zmiękną.
  • W tym czasie sparzyć, obrać i pokroić w kostkę pomidory, dodać je do garnka, zmniejszyć ogień.
  • Gulasz przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką, dusić mieszając od czasu do czasu aż pomidory się rozpadną i utworzą sos.
  • Pod koniec gotowania dodać odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Gulasz z czerwonych warzyw podawać posypany siekaną natką.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej