Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru Agata, Gorzów Wielkopolski [Kuchenne Rewolucje]

Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru Agata, Gorzów Wlkp [Kuchenne Rewolucje]
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety jajeczne to stała pozycja barów mlecznych. Magda Gessler dokonała kuchennych rewolucji w barze Agata w Gorzowie Wielkopolskim i ogłosiła całej Polsce, że to najlepszy bar mleczny w kraju. Delikatne, rozpływające się w ustach, kotlety przyrządzane przez 40 lat przez Marzannę Koniuszy w barze Agata zyskały na smaku po dodaniu popularnej przyprawy. Zobacz, co Magda Gessler dodała do tradycyjnych kotletów ziemniaczano-jajecznych. 

SKŁADNIKI

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 8 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula lub 3 cebulki dymki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. 
  • Jajka ugotowane na twardo obrać i posiekać grubo. 
  • Cebulę posiekać i zrumienić na 1 łyżce oleju. 
  • Do ziemniaków dodać posiekane jajka, rozmącone jajko, usmażoną cebulę, tartą bułkę oraz nasiona czarnuszki utarte w moździerzu z solą morską. Wymieszać na jednorodną masę. 
  • Z masy formować owalne kotlety. Panierować w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawać z sosem pieczarkowym i masłem jabłkowym
Jajka – zdrowie w skorupce

Zobacz GALERIĘ: Jajka na twardo na 1001 sposobów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej