Kotlety jajeczne Magdy Gessler z baru Agata (Gorzów Wlkp.) – hit Kuchennych Rewolucji!
![Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru Agata, Gorzów Wlkp [Kuchenne Rewolucje]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-KJM3-Ejn3-bETE_kotlety-jajeczne-wg-magdy-gessler-z-baru-agata-gorzow-wlkp-kuchenne-rewolucje-664x442.jpg)
Dieta wegetariańska
Kotlety jajeczne to nieodłączny hit barów mlecznych – a te z baru Agata w Gorzowie Wlkp. właśnie zdobyły koronę! Po 40 latach perfekcyjnego pilotażu przez Marzannę Koniuszy, Magda Gessler dorzuciła do klasycznych kotletów ziemniaczano‑jajecznych sekret: aromatyczną przyprawę, która wynosi je na wyższy poziom. Delikatne, kremowe w środku i wprost rozpływające się w ustach – sprawdź, co dodała królowa Kuchennych Rewolucji, by kotlety z baru Agata stały się najlepszym barowym przysmakiem w Polsce!
Zalety kotletów jajecznych
Kotlety jajeczne to ekonomiczna perełka wśród dań – koszt ich przygotowania jest znikomy, bo bazują na prostych, niedrogich składnikach: jajkach, ziemniakach i odrobinie mąki. Dzięki temu są idealnym rozwiązaniem, gdy chcesz nakarmić rodzinę bez nadwyrężania budżetu. Ich przygotowanie nie wymaga skomplikowanych technik ani drogiego sprzętu – wystarczy ugotować ziemniaki i jajka, rozgnieść je, doprawić, uformować kotlety i usmażyć na patelni. Cały proces zajmuje zaledwie kilkadziesiąt minut, a efektem są sycące, kremowe w środku kotleciki, które znikają z talerza w mgnieniu oka.
Poza walorami ekonomicznymi i łatwością wykonania kotlety jajeczne kryją w sobie też sporo korzyści zdrowotnych. Jajka są jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, witamin A, D, E i z grupy B oraz minerałów takich jak selen czy fosfor. Ziemniaki dostarczają błonnika, potasu i witaminy C, a niewielka ilość tłuszczu użyta do smażenia sprawia, że danie jest względnie lekkostrawne. To propozycja doskonała nie tylko na szybki obiad, ale i wartościowy posiłek wspierający regenerację mięśni, układ nerwowy i odporność.
Zobacz GALERIĘ: Jajka na twardo na 1001 sposobów
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 8 jajek (ugotowanych na twardo)
- 1 surowe jajko
- 1 cebula lub 3 cebulki dymki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Jajka ugotowane na twardo obrać i posiekać grubo.
- Cebulę posiekać i zrumienić na 1 łyżce oleju.
- Do ziemniaków dodać posiekane jajka, rozmącone jajko, usmażoną cebulę, tartą bułkę oraz nasiona czarnuszki utarte w moździerzu z solą morską. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy formować owalne kotlety. Panierować w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać z sosem pieczarkowym i masłem jabłkowym.