Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru Agata, Gorzów Wielkopolski [Kuchenne Rewolucje]
2021-11-18
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Kotlety jajeczne to stała pozycja barów mlecznych. Magda Gessler dokonała kuchennych rewolucji w barze Agata w Gorzowie Wielkopolskim i ogłosiła całej Polsce, że to najlepszy bar mleczny w kraju. Delikatne, rozpływające się w ustach, kotlety przyrządzane przez 40 lat przez Marzannę Koniuszy w barze Agata zyskały na smaku po dodaniu popularnej przyprawy. Zobacz, co Magda Gessler dodała do tradycyjnych kotletów ziemniaczano-jajecznych.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 8 jajek (ugotowanych na twardo)
- 1 surowe jajko
- 1 cebula lub 3 cebulki dymki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Jajka ugotowane na twardo obrać i posiekać grubo.
- Cebulę posiekać i zrumienić na 1 łyżce oleju.
- Do ziemniaków dodać posiekane jajka, rozmącone jajko, usmażoną cebulę, tartą bułkę oraz nasiona czarnuszki utarte w moździerzu z solą morską. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy formować owalne kotlety. Panierować w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać z sosem pieczarkowym i masłem jabłkowym.
Jajka – zdrowie w skorupce