Przepis na sos pieczarkowy z nutką chili

2023-08-04
sos pieczarkowy z chili
Autor: Shutterstock Przepis na sos pieczarkowy z nutką chili jest łatwy i szybki.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Sos pieczarkowy chili jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Sosem tym możemy wzbogacić smak wielu obiadów. Delikatny aromat chili ciekawie podkreśla jego charakter.

Dlaczego warto zrobić sos pieczarkowy z nutką chili?

  • To prosty przepis na pyszny sos z popularnych grzybów, który uświetni niejeden obiad.
  • Przepis na sos pieczarkowy z chili jest szybki. Wystarczy pokroić pieczarki, cebulę, chili i czosnek, a następnie podsmażyć je na patelni, przełożyć do rondelka i udusić.
  • Lista składników obejmuje produkty, które są proste i dostępne w sklepach przez cały rok.
  • Świeże chili zastąpi mielona papryczka.
  • Zamiast suszonego oregano można dodać świeże zioło. Należy je posiekać i dodać do sosu.
  • Smak sosu podkręci dodatek gałązki świeżego rozmarynu.

Z czym podawać sos pieczarkowy z chili?

Sos pieczarkowy z nutką chili pasuje do potraw mięsnych i wegetariańskich. Doskonale podkreśla smak dań z ziemniaków. Pysznie smakuje z makaronami, kluskami i wytrawnymi plackami. Przyrządzenie sosu pieczarkowego z chili jest łatwe i szybkie, więc można go zrobić nawet w ostatniej chwili. Składniki są w sklepach przez cały rok, dlatego sos z pieczarek z papryczką chili można serwować i w lecie, i w zimie.

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka wody
  • 1 mała cebula
  • 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i drobno kroimy. Następnie obieramy i siekamy czosnek. Można go też przecisnąć przez praskę.
  • Chili kroimy na pół i bardzo dokładnie oczyszczamy z pestek. To one są tak naprawdę bardzo ostre, a miąższ jest delikatniejszy. Papryczkę kroimy na bardzo cienkie paseczki i siekamy bardzo drobno.
  • Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy je do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i chili.
  • Zawartość patelni przekładamy do rondelka. Dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Dusimy kilka minut, aż smaki się przegryzą i sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za gęsty, można dolać więcej wody.
  • Rondelek zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
  • Sos podajemy do potraw z mięsem, z ziemniaków, makaronów i placków.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?