Przepis na sos pieczarkowy z nutką chili
2023-08-04
łatwy
40 min
4
Dieta wegetariańska
Sos pieczarkowy chili jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Sosem tym możemy wzbogacić smak wielu obiadów. Delikatny aromat chili ciekawie podkreśla jego charakter.
Dlaczego warto zrobić sos pieczarkowy z nutką chili?
- To prosty przepis na pyszny sos z popularnych grzybów, który uświetni niejeden obiad.
- Przepis na sos pieczarkowy z chili jest szybki. Wystarczy pokroić pieczarki, cebulę, chili i czosnek, a następnie podsmażyć je na patelni, przełożyć do rondelka i udusić.
- Lista składników obejmuje produkty, które są proste i dostępne w sklepach przez cały rok.
- Świeże chili zastąpi mielona papryczka.
- Zamiast suszonego oregano można dodać świeże zioło. Należy je posiekać i dodać do sosu.
- Smak sosu podkręci dodatek gałązki świeżego rozmarynu.
Z czym podawać sos pieczarkowy z chili?
Sos pieczarkowy z nutką chili pasuje do potraw mięsnych i wegetariańskich. Doskonale podkreśla smak dań z ziemniaków. Pysznie smakuje z makaronami, kluskami i wytrawnymi plackami. Przyrządzenie sosu pieczarkowego z chili jest łatwe i szybkie, więc można go zrobić nawet w ostatniej chwili. Składniki są w sklepach przez cały rok, dlatego sos z pieczarek z papryczką chili można serwować i w lecie, i w zimie.
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka wody
- 1 mała cebula
- 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i drobno kroimy. Następnie obieramy i siekamy czosnek. Można go też przecisnąć przez praskę.
- Chili kroimy na pół i bardzo dokładnie oczyszczamy z pestek. To one są tak naprawdę bardzo ostre, a miąższ jest delikatniejszy. Papryczkę kroimy na bardzo cienkie paseczki i siekamy bardzo drobno.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy je do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i chili.
- Zawartość patelni przekładamy do rondelka. Dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego
- Dusimy kilka minut, aż smaki się przegryzą i sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za gęsty, można dolać więcej wody.
- Rondelek zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
- Sos podajemy do potraw z mięsem, z ziemniaków, makaronów i placków.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?