Oregano, czyli lebiodka pospolita - jakie ma właściwości korzystne dla zdrowia?

2020-10-01 11:46

Popularne oregano, czyli lebiodka pospolita, to bylina dorastająca do 60-80 cm wysokości. Znana jest z kuchni włoskiej, hiszpańskiej i południowofrancuskiej, dlatego najczęściej możemy ją spotkać jako dodatek do spaghetti, pizzy i risotta. Sprawdź, w jaki sposób można wykorzystać ją również dla zdrowia.

Lebiodka pospolita: jakie ma właściwości lecznicze?
Autor: thinkstockphotos.com Lebiodka pospolita, czyli popularne oregano - pomaga w trawieniu ciężkostrawnych potraw.

Spis treści

  1. Oregano, lebiodka - właściwości
  2. Lebiodka - zbiory
  3. Oregano  - zastosowanie

Oregano, lebiodka - właściwości

Lebiodka w zielarstwie stosowana bywa głównie w zaburzeniach trawienia (m.in.: wzdęciach, nieżycie żołądka i jelit, braku apetytu i niedoczynności wątroby). Pomocna jest w leczeniu reumatyzmu, anemii, ogólnego osłabienia, złej przemiany materii, nieżytu oskrzeli i gardła oraz suchego kaszlu.

Lebiodka - zbiory

Ścinamy na wysokości kilku centymetrów nad ziemią w okresie kwitnienia. Suszymy rozłożone cienką warstwą lub związane w pęczki, w miejscach zacienionych i przewiewnych. Po wysuszeniu surowiec przecieramy przez sito, aby usunąć części zdrewniałych łodyg.

Oregano  - zastosowanie

Odwar: 1 łyżkę rozdrobnionego suszu zalewamy szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy, trzymamy pod przykryciem około 15 minut do naciągnięcia, przecedzamy, pijemy po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.

Napar: 2 łyżki suszonego ziela zalewamy 2 szklankami wrzątku, odstawiamy na 15 minut. Po odcedzeniu pijemy 2 – 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem. Można nim również płukać jamę ustną przy anginie i zapaleniu dziąseł, przemywać trudno gojące się rany i stosować do kąpieli przy bólach reumatycznych i w napięciach nerwowych

W kuchni: Służy jako przyprawa do różnych mięs, sosów, pizzy, zup, ryb, serów, warzyw, sałatek, makaronów. Używana jest również do aromatyzowania niektórych wódek, likierów i wermutów.