Masło jabłkowe: przepis
2021-03-29
średni
150 min
4
Masło jabłkowe to długo gotowane jabłka z dodatkami - oczywiście bez grama tłuszczu! Swoją nazwę masło jabłkowe zawdzięcza konsystencji - zbliżonej do miękkiego masła. kolor jest wynikiem karmelizacji cukru, który zawierają owoce. Nie jest trudno przygotować masło jabłkowe. Gdy trwa sezon na jabłka warto je wykorzystać do przygotowania tej marmolady - świetnie pasuje ona do serów dojrzewających, mięs, albo jako samodzielne smarowidło do kanapek.
SKŁADNIKI
- 3 kg jabłek - mieszanych odmian, mogą być też jabłka starych odmian
- 1 butelka cydru (można zastąpić szklanką octu jabłkowego)
- szklanka cukru (można z niego zrezygnować, szczególnie gdy jabłka są słodkie)
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sproszkowanych goździków
- pół łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
- pół łyżeczki soli
- ewentualnie 3 ząbki czosnku - dla tych, którzy lubią bardziej wytrawne smaki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
- Na dno garnka wlać cydr, wrzucić jabłka i rozgotować je na średnim ogniu (ok. 20 minut).
- Zmniejszyć ogień i dodać do jabłkowej pulpy cukier oraz przyprawy
- Gotować w kąpieli wodnej następne 2 godziny, aż nadmiar soku odparuje a jabłka zmienią kolor
- Można dodać do smaku skórkę startą z jednej cytryny i sok z niej.
- Gotowe gorące masło jabłkowe przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 15 minut.