Masło jabłkowe: przepis

2021-03-29
Matka i syn gotują
Masło jabłkowe: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Masło jabłkowe to znakomity dodatek do kanapek - można go używać solo albo łączyć z wytrawnymi dodatkami - serami, wędlinami, pieczonym mięsem
średni
150 min
4

Masło jabłkowe to długo gotowane jabłka z dodatkami - oczywiście bez grama tłuszczu! Swoją nazwę masło jabłkowe zawdzięcza konsystencji - zbliżonej do  miękkiego masła. kolor jest wynikiem karmelizacji cukru, który zawierają owoce. Nie jest trudno przygotować masło jabłkowe. Gdy trwa sezon na jabłka warto je wykorzystać do przygotowania tej marmolady - świetnie pasuje ona do serów dojrzewających, mięs, albo jako samodzielne smarowidło do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 3 kg jabłek - mieszanych odmian, mogą być też jabłka starych odmian
  • 1 butelka cydru (można zastąpić szklanką octu jabłkowego)
  • szklanka cukru (można z niego zrezygnować, szczególnie gdy jabłka są słodkie)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sproszkowanych goździków
  • pół łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli
  • ewentualnie 3 ząbki czosnku - dla tych, którzy lubią bardziej wytrawne smaki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  • Na dno garnka wlać cydr, wrzucić jabłka i rozgotować je na średnim ogniu (ok. 20 minut).
  • Zmniejszyć ogień i dodać do jabłkowej pulpy cukier oraz przyprawy
  • Gotować w kąpieli wodnej  następne 2 godziny, aż nadmiar soku odparuje a jabłka zmienią kolor
  • Można dodać do smaku skórkę startą z jednej cytryny  i sok z niej.
  • Gotowe gorące masło jabłkowe przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 15 minut.
Matka i syn gotują