Chorwacka zapiekanka ziemniaczana

Chorwacka zapiekanka ziemniaczana
Autor: Shutterstock.com Chorwacka zapiekanka ziemniaczana
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Chorwacka zapiekanka ziemniaczana z dwoma rodzajam sera to sycące danie na pocieszenie. Wiadomo nic tak nie poprawia nastroju, jak zdrowa porcja węglowodanów. Zapiekanka jest pełnowartościowym posiłkiem. Można ją także podać jako dodatek do warzywnego gulaszu. 

SKŁADNIKI

  • 800 g ziemniaków, obranych
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 ml mleka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej startej
  • 100 g sera, startego
  • 200 g fety

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki, pokrój je na pół, a następnie gotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Następnie odcedź, krótko ostudź i pokrój w plastry o grubości ok. 4 mm. Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie termoobiegu.
  • W międzyczasie obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w półpierścienie, posiekaj czosnek. Rozpuść klarowane masło w dużej patelni i dodaj plasterki ziemniaków. Krótko podsmaż, następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj połowę czosnku i smaż przez 1 minutę. Teraz wlej mleko i doprowadź do wrzenia. 
  • Dodawaj na przemian trochę wody i śmietany. Jak tylko sos się zagotuje, dodaj pozostały czosnek. Gdy sos nabierze kremowej konsystencji, dopraw go solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodaj starty ser i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia i przełóż mieszankę ziemniaczano-śmietanową. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. 
  • Podawaj póki gorąca! Smacznego! 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej