Chlebek ormiański, czyli lawasz: przepis
Dieta wegetariańska
Lawasz to ormiański chleb, o kształcie płaskiego placka, prawie nie ma w nim miękiszu. Popularny jest również w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie i Turcji.
Lawasz to świetny dodatek do wielu dań: zup, gulaszów, dipów, humusu. Najsmaczniejszy jest na ciepło. Mimo, że oryginalne lawasze piecze się w tonirach, możemy spróbować przygotować je w domowych warunkach.
Jak zrobić lawasz?
Ciasto na lawasz przygotowuje się z mąki pszennej, do której dodaje się wodę, sól i zakwas. Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na kawałki, następnie rozwałkowuje się je na placki i rozciąga, nadając im przeważnie kształt elipsy długości 70-80 cm i szerokości 35-40 cm. Lawasz wypieka się w specjalnym piecu o nazwie tondir. Placki przykleja się do ścianek tondiru. Czas wypieku wynosi zwykle 3-5 minut.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- ok. 1/8 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka miękkiego masła,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą.
- Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi.
- Wyrobione ciasto zostawić na 20 minut.
- Następnie podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek.
- Podczas wałkowania podsypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy.
- Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu.
- Placki smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy smażyć ich zbyt długo, ponieważ robią się suche i łamliwe.