Kolorowa pizza to idealny pomysł na obiad. Dostarczy kopa w chłodny dzień

Kolorowa pizza to idealny pomysł na obiad. Dostarczy kopa w chłodny dzień
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Pełna pięknych kolorów, smaków i aromatów. Pizza, która zachwyci każdego. To idealne połączenie klasyki i meksykańskich klimatów. Sprawdzi się perfekcyjnie na obiad czy imprezę. Zachwyć wszystkich gości i przygotuj im tą aromatyczną pizzę meksykańską. 

Idealny pomysł na obiad. Rodzina będzie zachwycona

Pizza to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych na świecie dań. Tym razem jednak połączymy tę włoską klasykę z pikanterią kuchni Tex-Mex, która zdobyła serca milionów. To przepyszne, aromatyczne i niezwykle kolorowe danie świetnie sprawdzi się na obiad, czy jako przekąską na imprezę.

Trzeba podkreślić jednak, że nie jest to tradycyjne meksykańskie danie. Jednak wykorzystujemy produkty popularne w tej kuchni i łączymy je z klasyką włoską. Jest to prosty sposób na sycący i niezwykle smaczny obiad, w szczególności jeśli lubimy pizzę z dużą ilością dodatków.

Pikantny sos do pizzy. Zaskocz swoich najbliższych

Przepis na ciasto na pizzę jest tu mniej więcej taki sam, jednak różni się nieco sos. Dodajemy tu odrobinę pikanterii, by miał on nieco bardziej meksykański wymiar. Jednak jeśli chcemy możemy sięgnąć po zwykły sos do pizzy.

Jeśli szukasz sprawdzonego sposób na aromatyczny obiad - wybierz ten przepis. To idealne połączenie ognia (pikanterii) ze smakiem i świetnym wyglądem. Naszą pizzę możemy podawać z guacamole, salsą lub z sosem czosnkowym - sprawdzi się idealnie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 160 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Sos pomidorowy:
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • szczypta chili lub papryczka jalapeno
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • 150 g tartego 
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 100 g mięsa mielonego
  • 1 pomidor
  • kilka plasterków jalapeno

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. 
  • Odstawiamy na 10 minut.
  • Dodajemy mąkę, sól i oliwę.
  • Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • W tym czacie w rondelku podsmażamy czosnek i przyprawy na oliwie.
  • DOdajemy passatę i gotujemy, aż lekko zgęstnieje.
  • Mięso smażymy doprawione solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
  • Ciasto rozwałkowujemy w okrąg.
  • Smarujemy sosem.
  • Podsypujemy serem.
  • Układamy mięso, pokrojoną paprykę, jalapeno, cebulę i pomidora oraz rozkładamy pomidora.
  • Pieczemy około 12 minut.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej