Ciasto na pizzę - przepis z suchych drożdży
Dieta wegetariańska
Pizza to ulubione danie dzieci i dorosłych. Puszyste brzegi, chrupiący spód i kilka ulubionych dodatków czynią ze zwykłego placka najlepszą przekąskę świata. Tradycyjnie ciasto na pizzę przygotowuje się na świeżych drożdżach, ale dzisiaj dzięki technice liofilizacji (suszenia) z powodzenie przygotujecie ją także na suchych drożdżach. Wypróbujcie przepis na ciasto na pizzę z suchych drożdży!
Czym różnią się drożdże suche od świeżych?
Dożdże suche różnią się od drożdży świeżych (zwykłych) pod kilkoma względami:
Forma i trwałość:
Drożdże suche: są to drożdże w postaci granulatu, z których usunięto większość wody. Dzięki temu mają dłuższą trwałość (mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy w temperaturze pokojowej) i nie wymagają trzymania w lodówce.
Drożdże świeże: to miękkie, wilgotne kostki, które muszą być przechowywane w lodówce i mają znacznie krótszy okres przydatności (zwykle około 2-3 tygodnie).
Przygotowanie:
Drożdże suche: zazwyczaj można je dodawać bezpośrednio do mąki lub innych suchych składników, choć niektóre przepisy zalecają aktywowanie ich w ciepłej wodzie z cukrem przed użyciem.
Drożdże świeże: wymagają aktywacji – trzeba je rozpuścić w ciepłej wodzie lub mleku z dodatkiem cukru, aby zaczęły pracować przed dodaniem do ciasta.
Zawartość wody i ilość:
Drożdże suche: ponieważ zawierają mniej wody, potrzeba ich mniej w porównaniu do drożdży świeżych. Zwykle 7 g drożdży suchych odpowiada około 25 g drożdży świeżych.
Drożdże świeże: mają większą objętość ze względu na zawartość wody, dlatego potrzebna jest większa ilość do uzyskania tego samego efektu.
Czas działania:
Drożdże suche: mogą działać nieco wolniej na początku, ale są stabilne i wydajne, szczególnie w dłuższym czasie.
Drożdże świeże: działają szybciej w pierwszych etapach fermentacji, ale mogą szybciej tracić swoją aktywność w dłuższych procesach piekarniczych.
Obie formy drożdży są skuteczne, ale różnią się wygodą użycia i przechowywania. Wybór zależy od preferencji oraz przepisu.
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz najlepsze przepisy wg czytelników beszamela
SKŁADNIKI
- 500 g (3 1/3 szklanki) mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży
- 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 250 ml (1 szklanka) letniej wody
- 1 szczypta soli
- 12 g (1 płaska łyżka) cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Wymieszaj.
- Ciepłą wodę wymieszaj z 2 łyżkami oleju, liofilizowanymi drożdżami i cukrem.
- Do mąki dodać mieszaninę wody. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Kulę ciasta okryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie rozciągnąć ją na placek, formując wokół wałeczek, rodzaj grubszego brzegu.
- Teraz możecie posmarować środek ciasta sosem i ułożyć ulubione dodatki oraz posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez około 15 minut.