Ciasto na pizzę - przepis z suchych drożdży

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Autor: Shutterstock.com Ciasto na pizzę z suchych drożdży - puszyste na brzegach, cienkie i chrupiące na spodzie
łatwy
30 min
6

Pizza to ulubione danie dzieci i dorosłych. Puszyste brzegi, chrupiący spód i kilka ulubionych dodatków czynią ze zwykłego placka najlepszą przekąskę świata. Tradycyjnie ciasto na pizzę przygotowuje się na świeżych drożdżach, ale dzisiaj dzięki technice liofilizacji (suszenia) z powodzenie przygotujecie ją także na suchych drożdżach. Wypróbujcie przepis na ciasto na pizzę z suchych drożdży! 

SKŁADNIKI

  • 500 g (3 1/3 szklanki) mąki pszennej 
  • 8 g suchych drożdży
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 250 ml (1 szklanka) letniej wody
  • 1 szczypta soli
  • 12 g (1 płaska łyżka) cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Wymieszaj.
  • Ciepłą wodę wymieszaj z 2 łyżkami oleju, liofilizowanymi drożdżami i cukrem.
  • Do mąki dodać mieszaninę wody. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Kulę ciasta okryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulkę,  a następnie rozciągnąć ją na placek, formując wokół wałeczek, rodzaj grubszego brzegu. 
  • Teraz możecie posmarować środek ciasta sosem i ułożyć ulubione dodatki oraz posypać tartym serem. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez około 15 minut. 
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!

Pizza - najlepsze przepisy wg czytelników beszamela

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej