Biorę ciasto francuskie i mak. W kilka chwil mam całą blachę imprezowych wytrawnych roladek

wytrawne roladki z makiem
Autor: Hungrycat/ Shutterstock Z ciasta francuskiego i maku zrobisz wytrawne roladki. Ta prosta przekąska zawsze zachwyca gości.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Przepisów na przekąski z piekarnika nigdy nie jest za dużo. Wytrawne roladki z makiem to nowość wśród receptur na małe danie idealnie na imprezę czy kolację. Ich przygotowanie jest tak proste, że nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do gotowania, zrobią je na piątkę z plusem. Jak zrobić wytrawne roladki z ciasta francuskiego z makiem? Oto prosty i ekspresowy przepis na wyborną przekąskę.

Z czego zrobić wytrawne roladki z makiem?

Wbrew pozorom do przygotowania całej blachy pysznych i aromatycznych roladek makowych wystarczy tylko kilka niedrogich składników. Są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku. Na liście składników znalazły się tylko cztery składniki i szczypta soli. Nie trzeba wyrabiać ciasta, ponieważ wykorzystuje się gotowe ciasto francuskie, które można kupić w każdym sklepie. To świetne rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić sporo czasu i energii. Oprócz tego składnika należy zaopatrzyć się jeszcze w mak, mleko, jajko oraz szczyptę soli.

Jak zrobić wytrawne roladki z makiem?

To jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszną i aromatyczną przekąskę z piekarnika. Wytrawne roladki z ciasta francuskiego z makiem robi się łatwo i szybko. Nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak, a przekąska się nie udała. Wystarczy postępować według tego przepisu, a roladki makowe wyjdą już za pierwszym razem. Przekąska zachwyci ciekawym wyglądem i przyjemnym wytrawnym smakiem.

Jak więc zrobić w piekarniku znakomite wytrawne roladki z ciasta francuskiego z makiem? Z tym zadaniem poradzą sobie na medal nawet początkujący. To świetny przepis na leniwych i zabieganych.

  • 1. krok – przygotowanie wytrawnej masy makowej
  • 2. krok – rozsmarowanie masy makowej na cieście francuskim
  • 3. krok – zwinięcie ciasta francuskiego w roladę i pokrojenie na mniejsze kawałki
  • 4. krok – ułożenie roladek na blasze
  • 5. krok – upieczenie wytrawnych roladek z makiem w piekarniku

Z czym podawać wytrawne roladki z makiem?

Przepis na roladki z ciasta francuskiego wypełnione wytrawną masą makową dobrze jest od razu zapisać. To doskonały pomysł na coś pysznego i szybkiego z piekarnika. To małe danie jest uniwersalne i można podawać je na różne okazje lub bez. Roladki makowe sprawdzą się na kolację i idealnie pasują na domowe imprezy. Świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze są podane w towarzystwie różnych sosów. Smacznie komponują się z sosem czosnkowym, ketchupem czy musztardą. Można podać do nich także sos ranczerski lub tysiąca wysp. Wytrawne roladki z makiem pasują także do wielu innych dań i mogą być znakomitym uzupełnieniem deski serów lub wędlin.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 50 g maku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem.
  • Wlać mleko i wsypać mak oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto francuskie posmarować masą makową i zwinąć w roladę.
  • Pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 25 minut, aż roladki nabiorą złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako przekąskę z ulubionym sosem.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej