Tarty warzywne - 9 sprawdzonych przepisów do wyboru
Tarty warzywne to wytrawne ciasta, łatwe do przygotowania, niedrogie, bo z nadzieniem z ogólnie dostępnych składników i po prostu - pyszne. Tartę można upiec na obiad (wiele z nich idealnie komponuje się z czystym barszczem czerwonym), na kolację, na imprezę. Resztki tart są smaczne także ne drugi dzień, na zimno. Mogą więc stanowić doskonałe danie na lunch w pracy lub szkole.
Spis treści
- Tarta - na jakim spodzie?
- Jaki farsz do tarty z warzywami?
- Obejrzyj naszą galerię, poznaj przepisy na najpopularniejsze wytrawne tarty i zainspiruj się!
Tarta - na jakim spodzie?
Klasyczna tarta przygotowywana jest na spodzie z ciasta kruchego, rzadziej francuskiego. Ale w naszej galerii poniżej znajdziecie też przepis na tartę z ciasta filo. Oczywiście ciasto kruche na tartę można przygotować samodzielnie, ale jeśli brak nam czasu albo chęci - nic nie stoi na przeszkodzie, by ułatwić sobie życie i skorzystać z gotowego niesłodkiego ciasta kruchego, ciasta francuskiego lub filo. Wszystkie te produkty znajdziecie na półkach supermarketów.
Jaki farsz do tarty z warzywami?
Na nadzienie tarty nadają się wszystkie warzywa - tylko odpowiednio skomponowane. Warto słodsze warzywa łączyć z pikantnymi dodatkami, a te o ostrzejszym smaku - z delikatniejszymi. Warzywa często komponuje się z sosem, który się zapieka. Sos przygotowuje się najczęściej ze śmietany lub jogurtu i jaj, można też oczywiście dodać do niego starty ser i pasujące zioła oraz przyprawy. Oczywiście do większości warzywnych farszy można dodać mięso - np. usmażone kawałki kurczaka, kawałki pieczeni, wędliny takie jak: szynka, bekon czy kiełbasa, a także ryby - wędzone lub z puszki. Dodatki mięsne wzbogacają smak i zmieniają tarty w bardziej sycące, jednak zawsze można pozostać przy wersji bezmięsnej.