Klasyczną pizzę zamieniłam na wersję fit. Na lekkim spodzie z tego sera smakuje wyśmienicie

pizza na cieście twarogowym
Autor: Shutterstock Oto zdrowa alternatywa dla klasycznej pizzy. Bez wysiłku i zbędnych kalorii, a pyszna jak oryginał.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Pizza na diecie? W czasie zrzucania zbędnych kilogramów wcale nie trzeba rezygnować z tego znakomitego włoskiego przysmaku. Wystarczy sprawdzić ten prosty i szybki przepis. Pizza na cieście z twarogu jest pyszna, aromatyczna i mniej kaloryczna niż jej włoski oryginał. Oto łatwy przepis na wyborną domową pizzę na cieście twarogowym.

Czy można zrobić spód do pizzy z twarogu?

Klasyczna włoska pizza składa się ze spodu z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego i farszu. Przygotowanie ciasta na spód jest czasochłonne, ponieważ po wyrobieniu trzeba poczekać, aż wyrośnie. W tym przepisie spód robi się je z kilku łatwo dostępnych składników. Na liście niezbędnych produktów nie ma świeżych czy suszonych drożdży. Głównym składnikiem jest półtłusty ser twarogowy, który w połączeniu z mąką, jajkami i solą tworzy świetne ciasto na spód do pizzy. Przygotowanie takiego spodu jest nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Pizza smakuje wyśmienicie i zawiera mniej kalorii niż tradycyjna.

Jak zrobić pizzę ze spodem z twarogu?

Przepis na pełną smaku i aromatu pizzę na spodzie twarogowym jest nie tylko łatwy. Przygotowanie włoskiego przysmaku w tej lekkiej odsłonie jest także bardzo szybkie. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pizzę na spodzie z sera twarogowego można robić przez cały rok. Składniki można kupić nawet w małych sklepach. To również pomysł na wykorzystanie resztek warzyw, które zalegają w lodówce. Idealnie sprawdzą się jako farsz do pizzy.

Jak więc zrobić domową pizzę na spodzie z twarogu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Pyszna i aromatyczna pizza na twarogowym spodzie uda się już za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego, kto jej spróbuje.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta z twarogu na spód
  • 2. krok – podpieczenie spodu twarogowego w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 4. krok – podsmażenie pieczarek
  • 5. krok – ułożenie na spodzie z twarogu sosu, pieczarek i pozostałych składników
  • 6. krok – upieczenie pizzy na spodzie twarogowym w piekarniku

Jak długo piec pizzę z twarogu?

Pełną smaku i aromatu pizzę przyrządzoną według tego przepisu piecze się w dwóch etapach. Najpierw należy podpiec sam spód twarogowy. Blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze 15 minut. Następnie na podpieczonym spodzie układa się dodatki i ponownie wstawia do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenia pizzy na spodzie z twarogu trwa około 10 minut. Przez ten czas włoski ser mozzarella roztopi się, a spód stanie się chrupiący.

SKŁADNIKI

  • twarogowy spód:
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

  • farsz:
  • 200 g pieczarek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
  • Wsypać mąkę i wbić jajka. Doprawić solą. Dokładanie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Gotowym ciastem wyłożyć blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą z oliwek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Do rondelka przelać passatę pomidorową. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać i podgrzewać, aż sos nieco zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w plasterki pieczarki, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  • Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym i posypać startą na tarce mozzarellą. Wyłożyć smażone pieczarki.
  • Blachę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż ser się roztopi.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej