Klasyczną pizzę zamieniłam na wersję fit. Na lekkim spodzie z tego sera smakuje wyśmienicie

Dieta wegetariańska
Pizza na diecie? W czasie zrzucania zbędnych kilogramów wcale nie trzeba rezygnować z tego znakomitego włoskiego przysmaku. Wystarczy sprawdzić ten prosty i szybki przepis. Pizza na cieście z twarogu jest pyszna, aromatyczna i mniej kaloryczna niż jej włoski oryginał. Oto łatwy przepis na wyborną domową pizzę na cieście twarogowym.
Czy można zrobić spód do pizzy z twarogu?
Klasyczna włoska pizza składa się ze spodu z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego i farszu. Przygotowanie ciasta na spód jest czasochłonne, ponieważ po wyrobieniu trzeba poczekać, aż wyrośnie. W tym przepisie spód robi się je z kilku łatwo dostępnych składników. Na liście niezbędnych produktów nie ma świeżych czy suszonych drożdży. Głównym składnikiem jest półtłusty ser twarogowy, który w połączeniu z mąką, jajkami i solą tworzy świetne ciasto na spód do pizzy. Przygotowanie takiego spodu jest nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Pizza smakuje wyśmienicie i zawiera mniej kalorii niż tradycyjna.
Jak zrobić pizzę ze spodem z twarogu?
Przepis na pełną smaku i aromatu pizzę na spodzie twarogowym jest nie tylko łatwy. Przygotowanie włoskiego przysmaku w tej lekkiej odsłonie jest także bardzo szybkie. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pizzę na spodzie z sera twarogowego można robić przez cały rok. Składniki można kupić nawet w małych sklepach. To również pomysł na wykorzystanie resztek warzyw, które zalegają w lodówce. Idealnie sprawdzą się jako farsz do pizzy.
Jak więc zrobić domową pizzę na spodzie z twarogu? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Pyszna i aromatyczna pizza na twarogowym spodzie uda się już za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego, kto jej spróbuje.
- 1. krok – przygotowanie ciasta z twarogu na spód
- 2. krok – podpieczenie spodu twarogowego w piekarniku
- 3. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 4. krok – podsmażenie pieczarek
- 5. krok – ułożenie na spodzie z twarogu sosu, pieczarek i pozostałych składników
- 6. krok – upieczenie pizzy na spodzie twarogowym w piekarniku
Jak długo piec pizzę z twarogu?
Pełną smaku i aromatu pizzę przyrządzoną według tego przepisu piecze się w dwóch etapach. Najpierw należy podpiec sam spód twarogowy. Blachę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze 15 minut. Następnie na podpieczonym spodzie układa się dodatki i ponownie wstawia do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenia pizzy na spodzie z twarogu trwa około 10 minut. Przez ten czas włoski ser mozzarella roztopi się, a spód stanie się chrupiący.
SKŁADNIKI
- twarogowy spód:
- 200 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
farsz:- 200 g pieczarek
- 1 kulka sera mozzarella
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
- Wsypać mąkę i wbić jajka. Doprawić solą. Dokładanie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Gotowym ciastem wyłożyć blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą z oliwek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
- Do rondelka przelać passatę pomidorową. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać i podgrzewać, aż sos nieco zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w plasterki pieczarki, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
- Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym i posypać startą na tarce mozzarellą. Wyłożyć smażone pieczarki.
- Blachę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać na obiad lub jako przekąskę z sosem pomidorowym lub czosnkowym.