Po tych zawijańcach nie zostaną nawet okruszki. Rodzina będzie się zajadać

Po tych zawijańcach nie zostaną nawet okruszki. Rodzina będzie się zajadać
Autor: Shutterstock.com Po tych zawijańcach nie zostaną nawet okruszki. Rodzina będzie się zajadać
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie? Wypróbuj ten przepis na pyszne zawijańce pełne sera i warzyw. Choć na pierwszy rzut oka mogą przypominać bułeczki cynamonowe, ta wersja przygotowywana jest na wytrawnie. Wystarczy kilka składników, a efekt jest zachwycający.

Warzywne zawijańce bez problemu. Idealne nie tylko na śniadanie

Aromatyczne zawijańce z warzywami to idealny pomysł nie tylko na śniadanie, ale też na kolację czy przekąskę. Nie są trudne w przygotowaniu, choć niestety trochę trzeba na nie poczekać. A wszystko przez czas wyrastania. Nasze zawijańce muszą wyrastać dwukrotnie.

Podstawą przepisu jest ciasto drożdżowe, podobne do tego, które robi się podczas przygotowywania uwielbianych bułeczek cynamonowych. Właściwie cały przepis działa na podobnej zasadzie, jednak tym razem otrzymamy pyszności na wytrawnie, zamiast na słodko.

Te bułeczki wychodzą przepyszne. Co więcej, można je łatwo modyfikować. Bez problemu dodamy więcej warzyw, do środka dodamy ulubiony sos czy poeksperymentujemy z sosami. Ten przepis jest naprawdę elastyczny i można go dopasowywać pod swoje preferencje.

Jeśli więc mamy ochotę na ciekawy posiłek, ten sprawdzi się jak znalazł. Kilka składników i nic trudnego w przygotowaniu. Zaskocz rodzinę warzywnymi zawijańcami i patrz, jak wręcz znikają z talerza. 

SKŁADNIKI

  • 120 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • 290 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g miękkiego masła
  • 160 gramów sera tartego
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 40 g szpinaku baby
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy ciepłe mleko, cukier i drożdże.
  • Odstawiamy na kilka minut.
  • Do miksera dodajemy jajko, masło i drożdże.
  • Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy przesianą mąkę.
  • Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • W tym czasie drobno siekamy szpinak, paprykę, pomidory, szalotkę i czosnek.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
  • Ciasto posypujemy serem i warzywami.
  • Zwijamy w ciasny wałek i kroimy na rolki.
  • Układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę.
Kasza jaglana z warzywami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej