Ta pizza jest całkiem inna niż wszystkie. Szybko chwytaj za kawałek, nim zniknie z talerza

Dieta wegetariańska
Pizza jest bez wątpienia jednym z najchętniej wybieranych dań na całym świecie. Kojarzymy ją z drożdżowym ciastem, czerwonym sosem, serem i najróżniejszymi dodatkami. Jeśli jednak chcemy trochę poeksperymentować powinniśmy spróbować tej pizzy z białym sosem i miodem. Rodzina i znajomi będą zachwyceni.
To nie kolejna zwykła pizza. Aromatyczny placek z ciekawym sosem
Pizza nie zawsze musi wyglądać tak samo. Czasami możemy trochę pozmieniać. Te przepyszna pizza nie ma w sobie sosu pomidorowego na spodzie. Zamiast tego smarujemy ją mieszanką ricotty i czosnku tworząc całkowicie nowe przeżycie.
Samo ciasto na pizzę nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy dokładnie zagnieść wszystkie składniki, aż otrzymamy sprężyste i gładkie ciasto, a następnie przykryć je i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Samo przygotowanie tego białego sosu również nikomu nie sprawi trudności, wystarczy wymieszać ricottę z czosnkiem.
Ta pizza pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Kiedy już wyciągniemy ją z pieca, polewamy ją miodem tworząc niesamowite danie, które świetnie się komponuje. No i oczywiście tak, jak i wszystkie inne pizze pozostawia nam duże pole do manewru jeśli chodzi o dodatki.
Nie da się jednak ukryć, że my wybieramy ją z plastrami kiszonego ogórka i salami. Choć równie dobrze komponuje się ona z szynką parmeńską. To naprawdę ciekawe połączenie, które przypadnie do gustu niejednej osobie. Jeśli chodzi o nasz miód, to sporo nam go zostanie, ale bez problemu wykorzystamy go do innych dań.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 16 g drożdży
- 30 ml oliwy z oliwek
- 250 ml letniej wody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- Na sos i dodatki:
- 100 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 150 g mozzarelli
- 1 szklanka miodu
- 2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- posiekana bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy sól.
- Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami i cukrem.
- Dolewamy mokre składniki do suchych.
- Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykrywamy i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie miód wlewamy do rondelka.
- Dodajemy płatki chili i gotujemy na małym ogniu.
- Kiedy zacznie lekko bulgotać, ściągamy z ognia i odstawiamy.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.
- Przelewamy przez sitko do słoika.
- Piekarnik nagrzewamy do 245 stopni.
- Ciasto na pizze rozwałkowujemy lub rozciągamy, tak by pokryło całą blachę.
- Ricottę mieszamy z posiekanym czosnkiem.
- Rozsmarowujemy pastę z ricotty na pizzy.
- Układamy równomiernie pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Pieczemy około 12 minut.
- Od razu po wyciągnięciu polewamy miodem.
- Kiedy lekko ostygnie dekorujemy bazylią.