Ta pizza jest całkiem inna niż wszystkie. Szybko chwytaj za kawałek, nim zniknie z talerza

Ta pizza jest całkiem inna niż wszystkie. Szybko chwytaj za kawałek, nim zniknie z talerza
Autor: Shutterstock.com Ta pizza jest całkiem inna niż wszystkie. Szybko chwytaj za kawałek, nim zniknie z talerza
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Pizza jest bez wątpienia jednym z najchętniej wybieranych dań na całym świecie. Kojarzymy ją z drożdżowym ciastem, czerwonym sosem, serem i najróżniejszymi dodatkami. Jeśli jednak chcemy trochę poeksperymentować powinniśmy spróbować tej pizzy z białym sosem i miodem. Rodzina i znajomi będą zachwyceni.

To nie kolejna zwykła pizza. Aromatyczny placek z ciekawym sosem

Pizza nie zawsze musi wyglądać tak samo. Czasami możemy trochę pozmieniać. Te przepyszna pizza nie ma w sobie sosu pomidorowego na spodzie. Zamiast tego smarujemy ją mieszanką ricotty i czosnku tworząc całkowicie nowe przeżycie.

Samo ciasto na pizzę nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy dokładnie zagnieść wszystkie składniki, aż otrzymamy sprężyste i gładkie ciasto, a następnie przykryć je i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Samo przygotowanie tego białego sosu również nikomu nie sprawi trudności, wystarczy wymieszać ricottę z czosnkiem.

Ta pizza pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Kiedy już wyciągniemy ją z pieca, polewamy ją miodem tworząc niesamowite danie, które świetnie się komponuje. No i oczywiście tak, jak i wszystkie inne pizze pozostawia nam duże pole do manewru jeśli chodzi o dodatki.

Nie da się jednak ukryć, że my wybieramy ją z plastrami kiszonego ogórka i salami. Choć równie dobrze komponuje się ona z szynką parmeńską. To naprawdę ciekawe połączenie, które przypadnie do gustu niejednej osobie. Jeśli chodzi o nasz miód, to sporo nam go zostanie, ale bez problemu wykorzystamy go do innych dań.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 400 g  mąki pszennej
  • 16 g drożdży
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml letniej wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • Na sos i dodatki:
  • 100 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g mozzarelli
  • 1 szklanka miodu
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • posiekana bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy sól.
  • Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami i cukrem.
  • Dolewamy mokre składniki do suchych.
  • Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykrywamy i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
  • W tym czasie miód wlewamy do rondelka.
  • Dodajemy płatki chili i gotujemy na małym ogniu.
  • Kiedy zacznie lekko bulgotać, ściągamy z ognia i odstawiamy.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.
  • Przelewamy przez sitko do słoika.
  • Piekarnik nagrzewamy do 245 stopni.
  • Ciasto na pizze rozwałkowujemy lub rozciągamy, tak by pokryło całą blachę.
  • Ricottę mieszamy z posiekanym czosnkiem.
  • Rozsmarowujemy pastę z ricotty na pizzy.
  • Układamy równomiernie pokrojoną w plastry mozzarellę.
  • Pieczemy około 12 minut.
  • Od razu po wyciągnięciu polewamy miodem.
  • Kiedy lekko ostygnie dekorujemy bazylią.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej