Ta pizza jest całkiem inna niż wszystkie. Szybko chwytaj za kawałek, nim zniknie z talerza
                  Dieta wegetariańska
Pizza jest bez wątpienia jednym z najchętniej wybieranych dań na całym świecie. Kojarzymy ją z drożdżowym ciastem, czerwonym sosem, serem i najróżniejszymi dodatkami. Jeśli jednak chcemy trochę poeksperymentować powinniśmy spróbować tej pizzy z białym sosem i miodem. Rodzina i znajomi będą zachwyceni.
To nie kolejna zwykła pizza. Aromatyczny placek z ciekawym sosem
Pizza nie zawsze musi wyglądać tak samo. Czasami możemy trochę pozmieniać. Te przepyszna pizza nie ma w sobie sosu pomidorowego na spodzie. Zamiast tego smarujemy ją mieszanką ricotty i czosnku tworząc całkowicie nowe przeżycie.
Samo ciasto na pizzę nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy dokładnie zagnieść wszystkie składniki, aż otrzymamy sprężyste i gładkie ciasto, a następnie przykryć je i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Samo przygotowanie tego białego sosu również nikomu nie sprawi trudności, wystarczy wymieszać ricottę z czosnkiem.
Ta pizza pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Kiedy już wyciągniemy ją z pieca, polewamy ją miodem tworząc niesamowite danie, które świetnie się komponuje. No i oczywiście tak, jak i wszystkie inne pizze pozostawia nam duże pole do manewru jeśli chodzi o dodatki.
Nie da się jednak ukryć, że my wybieramy ją z plastrami kiszonego ogórka i salami. Choć równie dobrze komponuje się ona z szynką parmeńską. To naprawdę ciekawe połączenie, które przypadnie do gustu niejednej osobie. Jeśli chodzi o nasz miód, to sporo nam go zostanie, ale bez problemu wykorzystamy go do innych dań.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
 - 400 g mąki pszennej
 - 16 g drożdży
 - 30 ml oliwy z oliwek
 - 250 ml letniej wody
 - 1 szczypta soli
 - 1 łyżka cukru
 - Na sos i dodatki:
 - 100 g sera ricotta
 - 2 ząbki czosnku
 - 150 g mozzarelli
 - 1 szklanka miodu
 - 2 łyżeczki płatków chili
 - 1 łyżeczka octu jabłkowego
 - posiekana bazylia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy do miski.
 - Dodajemy sól.
 - Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami i cukrem.
 - Dolewamy mokre składniki do suchych.
 - Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
 - Przykrywamy i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
 - W tym czasie miód wlewamy do rondelka.
 - Dodajemy płatki chili i gotujemy na małym ogniu.
 - Kiedy zacznie lekko bulgotać, ściągamy z ognia i odstawiamy.
 - Całość dokładnie mieszamy.
 - Dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.
 - Przelewamy przez sitko do słoika.
 - Piekarnik nagrzewamy do 245 stopni.
 - Ciasto na pizze rozwałkowujemy lub rozciągamy, tak by pokryło całą blachę.
 - Ricottę mieszamy z posiekanym czosnkiem.
 - Rozsmarowujemy pastę z ricotty na pizzy.
 - Układamy równomiernie pokrojoną w plastry mozzarellę.
 - Pieczemy około 12 minut.
 - Od razu po wyciągnięciu polewamy miodem.
 - Kiedy lekko ostygnie dekorujemy bazylią.