Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą. Idealna sałatka do obiadu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z ogórków kiszonych z cebulą to chyba najłatwiejszy dodatek do obiadu, jaki znam. Minimum składników, pracy i czasu, a efekt naprawdę smaczny i zdrowy. Wystarczą kiszone ogórki, cebula i nieco przypraw, a znakomitą sałatkę pasującą niemal do każdego mięsnego obiadu zrobimy w kilka chwil. To szybki sposób na porcję zdrowych warzyw na talerzu. Najlepiej przygotować ją z samodzielnie zrobionych w domu kiszeniaków.
SKŁADNIKI
- 6 kiszonych ogórków
- 1 cebula
- sól i pieprz
- kilka kropli oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plastry, a następnie osączamy na sicie.
- Jeśli wybierzemy opcję ze startymi ogórkami smaki warzyw połączą się, jeśli ogórki pokroimy, będą zdecydowanie bardziej wyczuwalne.
- Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki lub w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem.
- Surówka znakomicie smakuje z porcją mięsa w sosie i ziemniakami z wody.
Polecamy także:
Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą
Obłędna sałatka z cukinii marynowanej na szybko: pyszna surówka do wszystkiego
Surówka z kapusty i kiszonych ogórków - witaminowa dawka zdrowia
Codzienna surówka z pora i pomidorów
Soczysta surówka ze świeżego ananasa, marchewki i selera