Ptysie z pieczarkami: sprawdzony przepis
2021-03-31
średni
60 min
4
Ptysie to bardzo efektowna i smakowita przekąska imprezowa. Są neutralne w smaku, więc doskonale komponują się zarówno z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. Podajemy dobry przepis na ptysie z pieczarkami.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 200 g mąki
- szklanka wody
- pół kostki margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
- 200 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku zagotować wodę z margaryną. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.
- Gdy ciasto ostygnie, wybijać kolejno jajka i miksować na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie, zachowując odstępy. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC, aż będą złociste.
- Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, smażyć na tłuszczu ok. 5-10 min. Gdy woda odparuje, dodać przyprawy, pietruszkę i dokładnie wymieszać. Ostudzone ptysie przekroić na pół, spód napełnić farszem, posypać startym serem, przykryć górną częścią i podgrzewać w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.