Makaron z tureckim twistem. Prosty, kremowy i absolutnie przepyszny

Makaron z tureckim twistem. Prosty, kremowy i absolutnie przepyszny
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczny makaron w całkowicie innym stylu. Ten makaron po turecku sprawdzi się na każdą okazję. Smakuje obłędnie, jest prosty w przygotowaniu, a jego aromat na długo pozostaje w pamięci. W tym inspirowanym tureckimi smakami makaronie znajdziemy jogurt, masło, czosnek i paprykę - czyli wszystko, co najlepsze.

Aromatyczny makaron w tureckim stylu to opcja na przepyszny, ekspresowy obiad dla całej rodziny. Wystarczy dosłownie kilka minut, by móc rozkoszować się przepysznym daniem, które zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale również tym, którzy wolą mięsne posiłki.

Smaczne i sycące. Te dodatki wiele zmieniają

Jeśli bez mięsa się nam nie obejdzie lub po prostu chcemy, aby nasze danie było bardziej sycące możemy dodać do niego mięsa mielonego. Wystarczy podsmażać mięso mielone z cebulką i przyprawami jak np. kumin, papryka i pieprz. Posypujemy nim makaron i gotowe.

Jeśli jednak chcemy, by danie było sycące, ale wciąż wegetariańskie możemy, zamiast tego sięgnąć po ugotowaną ciecierzycę. Wystarczy podsmażyć ją kilka chwil na maśle z papryką oraz czosnkiem, a będzie smakowała obłędnie. Możemy również dorzucić nieco suszonej mięty do masła paprykowego.

Rozkoszuj się każdego dnia. Ten smak wygrywa

Proste i aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Nie trzeba zbytnio się nad nim napracować, a będzie smakowało obłędnie. Jeśli więc mamy ochotę na makaron z orientalnym klimatem - ten sprawdzi się wręcz perfekcyjnie!

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: koperek, mięta, natka pietruszki, podsmażone mielone mięso lub ciecierzyca

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy al dente. 
  • Odcedzamy zostawiając trochę wody z gotowania.
  • W misce mieszamy jogurt, posiekany czosnek, oliwę, sól i pieprz.
  • Opcjonalnie dodajemy łyżkę wody z makaronu.
  • W niewielkim rondelki rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy ostrą i słodką paprykę.
  • Podsmażamy kilka sekund.
  • Horacy makaron mieszamy z sosem jogurtowym.
  • Polewamy masłem paprykowym i posypujemy świeżymi ziołami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...