Warzywna pieczeń à la Wellington: przepis na fasolę, marchewkę i grzyby w cieście francuskim

Warzywna pieczeń a'la Wellington
Autor: Shutterstock.com Warzywna pieczeń a'la Wellington - fasola, marchewka i pieczarki w cieście francuskim
łatwy
45 min
8

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wymyślenie wegańskiej świątecznej pieczeni to trudne zadanie! Nie można po prostu zastąpić schabu, fasolą. A w przypadku beef Wellington, nie można polędwicy zastąpić burakami. Świąteczne danie główne musi smakować spektakularnie i wyglądać oszałamiająco na na półmisku pośrodku stołu. No i musi mieć konkretną wartość odżywczą, gdy za oknem ciemno i zimno. Zobacz przepis na niezwykłą pieczeń warzywną à la Wellington z fasoli, marchewki i pieczarek w cieście francuskim! 

SKŁADNIKI

  • Na pieczoną marchew:
  • 500 g marchewek wyszorowanych, ale nieobranych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
  • Na fasolowo-orzechowe nadzienie:
  • 2 puszki fasoli białej, opłukanej i osączonej
  • 1 średni por, bardzo drobno posiekany
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion dyni
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub nieco więcej
  • 2 łyżeczki cząbru suszonego
  • Na grzybowy farsz:
  • 340 g pieczarek brązowych, grubo posiekanych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki tartej bułki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • Do ostatecznego złożenia pieczeni:
  • 2 opakowania po 250 g ciasta francuskiego wegańskiego lub zwykłego, jeśli chcesz zrobić wersję wegetariańską, można również użyć ciasta filo
  • 2 łyżki mleka owsianego
  • 2 łyżeczki sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew gotuj w całości w oslonym wrzątku przez 10 minut. Następnie marchew skrop olejem, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w 200°C do przyrumienienia, czyli około 20-25 minut. Wyjmij i odstaw. 
  • Opłukaną i osoczoną fasolę skrop 1 łyżką oleju. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut, aż skórka na ziarenka popęka. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć lekko fasolę.
  • Orzechy i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika i dyni posiekaj w malakserze. Pora posiekaj drobno i zeszklij na 2 łyżka oleju. Dodaj do mieszanki orzechów i pestek zeszklonego pora i upieczoną fasolę oraz tyle bulionu warzywnego, by nawilżyć mieszankę, ale żeby się nie była płynna. Dodaj również cząber, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj. 
  • Posiekane pieczarki zrumień na gorącym tłuszczu. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem do zeszklenia cebuli. Do pieczarek dodaj tartą bułkę i wymieszaj. Następnie dodaj białe wino i ponownie wymieszaj.
  • Pora na wielki finał. Rozłóż arkusze ciasta francuskiego, układając je na zakładkę około 10 cm, tak aby zetknęły się krótszymi bokami i utworzyły długi prostokąt. 
  • Na cieście rozłóż nadzienie fasolowo-orzechowe. Na nim warstwę farszu grzybowego. Na końcu rozłóż równolegle marchewkę. Jeśli jest cienka, to w całości, jeśli gruba, to pokrojoną wzdłuż na ćwiartki. Zwiń całość w zgrabną roladę, zaczynając zwijanie od krótszego boku. 
  • Roladę ułóż na blasze złożeniem do dołu. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem owsianym. Posyp sezamem. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w 180°C. Smacznego! 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zobacz GALERIĘ krok po kroku, jak zrobić klopsy fasolowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej