Warzywna pieczeń à la Wellington: przepis na fasolę, marchewkę i grzyby w cieście francuskim
2021-11-29
łatwy
45 min
8
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wymyślenie wegańskiej świątecznej pieczeni to trudne zadanie! Nie można po prostu zastąpić schabu, fasolą. A w przypadku beef Wellington, nie można polędwicy zastąpić burakami. Świąteczne danie główne musi smakować spektakularnie i wyglądać oszałamiająco na na półmisku pośrodku stołu. No i musi mieć konkretną wartość odżywczą, gdy za oknem ciemno i zimno. Zobacz przepis na niezwykłą pieczeń warzywną à la Wellington z fasoli, marchewki i pieczarek w cieście francuskim!
SKŁADNIKI
- Na pieczoną marchew:
- 500 g marchewek wyszorowanych, ale nieobranych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
- Na fasolowo-orzechowe nadzienie:
- 2 puszki fasoli białej, opłukanej i osączonej
- 1 średni por, bardzo drobno posiekany
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
- 1/2 szklanki łuskanych nasion dyni
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub nieco więcej
- 2 łyżeczki cząbru suszonego
- Na grzybowy farsz:
- 340 g pieczarek brązowych, grubo posiekanych
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki tartej bułki
- 1/4 szklanki białego wina
- Do ostatecznego złożenia pieczeni:
- 2 opakowania po 250 g ciasta francuskiego wegańskiego lub zwykłego, jeśli chcesz zrobić wersję wegetariańską, można również użyć ciasta filo
- 2 łyżki mleka owsianego
- 2 łyżeczki sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew gotuj w całości w oslonym wrzątku przez 10 minut. Następnie marchew skrop olejem, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w 200°C do przyrumienienia, czyli około 20-25 minut. Wyjmij i odstaw.
- Opłukaną i osoczoną fasolę skrop 1 łyżką oleju. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut, aż skórka na ziarenka popęka. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć lekko fasolę.
- Orzechy i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika i dyni posiekaj w malakserze. Pora posiekaj drobno i zeszklij na 2 łyżka oleju. Dodaj do mieszanki orzechów i pestek zeszklonego pora i upieczoną fasolę oraz tyle bulionu warzywnego, by nawilżyć mieszankę, ale żeby się nie była płynna. Dodaj również cząber, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
- Posiekane pieczarki zrumień na gorącym tłuszczu. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem do zeszklenia cebuli. Do pieczarek dodaj tartą bułkę i wymieszaj. Następnie dodaj białe wino i ponownie wymieszaj.
- Pora na wielki finał. Rozłóż arkusze ciasta francuskiego, układając je na zakładkę około 10 cm, tak aby zetknęły się krótszymi bokami i utworzyły długi prostokąt.
- Na cieście rozłóż nadzienie fasolowo-orzechowe. Na nim warstwę farszu grzybowego. Na końcu rozłóż równolegle marchewkę. Jeśli jest cienka, to w całości, jeśli gruba, to pokrojoną wzdłuż na ćwiartki. Zwiń całość w zgrabną roladę, zaczynając zwijanie od krótszego boku.
- Roladę ułóż na blasze złożeniem do dołu. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem owsianym. Posyp sezamem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w 180°C. Smacznego!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?