Ryż z marchewką i orzechami - ciepła kolacja, która syci i koi
2022-01-06
łatwy
15 min
2
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nie wiem dlaczego, ale danie to kojarzy mi się z ciepłem domowej kuchni, choć nie pamiętam, żeby u mnie w domu przygotowywało się ryż w ten sposób. Ryż z marchewką, orzechami i koperkiem jest pyszny i delikatny. To jedna z moich ulubionych kolacji na ciepło. Zawsze kiedy gotuję ryż dodaję dodatkową porcję, aby została do podsmażenia. Czasami, dla urozmaicenia dodaję do ryżu odrobinę gałki muszkatołowej, ale w wersji podstawowej w potrawie nie ma żadnych przypraw poza solą z orzeszków.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść solonych fistaszków
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić orzechy i chwilę smażyć.
- Po chwili dodać czosnek i gdy zacznie delikatnie pachnieć dorzucić marchewkę, smażyć 1-2 minuty mieszając.
- Na koniec dodać ryż i koperek, danie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez moment.
- Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania