Ryż z marchewką i orzechami - ciepła kolacja, która syci i koi

Ryż z marchewką i orzechami
Autor: Shutterstock Ryż z marchewką i orzechami to znakomite comfort food.
łatwy
15 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nie wiem dlaczego, ale danie to kojarzy mi się z ciepłem domowej kuchni, choć nie pamiętam, żeby u mnie w domu przygotowywało się ryż w ten sposób. Ryż z marchewką, orzechami i koperkiem jest pyszny i delikatny. To jedna z moich ulubionych kolacji na ciepło. Zawsze kiedy gotuję ryż dodaję dodatkową porcję, aby została do podsmażenia. Czasami, dla urozmaicenia dodaję do ryżu odrobinę gałki muszkatołowej, ale w wersji podstawowej w potrawie nie ma żadnych przypraw poza solą z orzeszków.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść solonych fistaszków
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić orzechy i chwilę smażyć.
  • Po chwili dodać czosnek i gdy zacznie delikatnie pachnieć dorzucić marchewkę, smażyć 1-2 minuty mieszając.
  • Na koniec dodać ryż i koperek, danie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez moment.
  • Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Galeria: Co zjeść na kolację - pomysły na pyszne i zdrowe wieczorne posiłki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej