Faszerowane pieczarki, które znikają ze stołu w mig – wege klasyk w najlepszym wydaniu!

Dieta wegetariańska
Proste w przygotowaniu, a robią furorę na stole – pieczarki faszerowane to wegetariański hit, który zachwyca smakiem i wyglądem. Zrumienione, aromatyczne i wypełnione pysznym nadzieniem sprawdzą się jako przekąska, przystawka lub lekka kolacja. Ten przepis to gwarancja zachwytów – zarówno wśród domowników, jak i gości przy każdej okazji!
Pieczarki to popularne jadalne grzyby, które są powszechnie stosowane w kuchni. Oto kilka informacji na ich temat.
- Nazwa naukowa: Agaricus bisporus to naukowa nazwa pieczarki, ale obejmuje ona kilka odmian, w tym białe i brązowe pieczarki dostępne w sklepach.
- Rodzaje pieczarek: białe pieczarki: są to najbardziej popularne i szeroko dostępne w sklepach spożywczych. Mają jasną skórkę i delikatny smak. Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne niż białe i charakteryzują się bardziej intensywnym smakiem. Mają także bardziej wyrazisty kolor skórki.
- Składniki odżywcze: pieczarki są źródłem witamin, minerałów, białka i błonnika. Zawierają również niewielką ilość kalorii, co sprawia, że są zdrowym dodatkiem do diety.
- Przygotowywanie i gotowanie: pieczarki można przygotowywać na wiele różnych sposobów, takich jak smażenie, duszenie, grillowanie czy pieczenie. Można je także jeść na surowo. Dodaje się je do sałatek, sosów, zup, omletów i wielu innych potraw.
- Uprawa: pieczarki są uprawiane komercyjnie, a także mogą być hodowane w domu przy użyciu specjalnych zestawów do uprawy grzybów.
- Zastosowanie kulinarno-medyczne: pieczarki są popularne nie tylko ze względu na swój smak, ale także ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne. Zawierają składniki, takie jak beta-glukan, które mogą wspomagać układ odpornościowy.
Pamiętaj, że przed spożyciem jakichkolwiek grzybów, zwłaszcza tych zbieranych samodzielnie, warto upewnić się, że są one jadalne, aby uniknąć przypadkowego zatrucia. Jeśli nie jesteś pewien, zawsze skonsultuj się z ekspertem ds. grzybów.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi daniami z pieczarek
SKŁADNIKI
- 16 dużych pieczarek,
- 1 duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 50 g startego żółtego sera,
- 50g masła,
- 50 g bułki tartej,
- natka pietruszki,
- olej,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obrać, umyć, odkroić nóżki.
- Cebulę, czosnek i nóżki pieczarek drobno posiekać.
- Przesmażyć na oleju, dodać masło, bułkę tartą.
- Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
- Każdy kapelusz napełnić przygotowanym farszem i posypać żółtym serem.
- Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 10 minut.