PIECZARKI FASZEROWANE: sprawdzony przepis wegetariański

Marta Balko
 PIECZARKI FASZEROWANE: sprawdzony przepis wegetariański
Autor: thinkstockphotos.com Duże pieczarki można faszerować różnymi farszami i zapiekać
łatwy
35 min
4

Faszerowane pieczarki idealnie nadają się na przystawkę. Sprawdzą się i jako dodatek do drugiego dania, i jako kolacyjna przekąska, a do tego są tanie i łatwe do przygotowania.  

SKŁADNIKI

  • 16 dużych pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 50g masła,
  • 50 g bułki tartej,
  • natka pietruszki,
  • olej,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki obrać, umyć, odkroić nóżki.
  • Cebulę, czosnek i nóżki pieczarek drobno posiekać.
  • Przesmażyć na oleju, dodać masło, bułkę tartą.
  • Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Każdy kapelusz napełnić przygotowanym farszem i posypać żółtym serem.
  • Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 10 minut.
Marta Balko