Aromatyczny i lekki makaron z podsmażaną cukinią i tymiankiem - pyszny obiad w 15 minut
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
To proste i lekkie danie wegetariańskie to znakomity pomysł na nieobciążający posiłek w ciągu dnia. Makaron sprawia, ze jest sycące, cukinia to źródło wielu składników odżywczych, a kropką nad i jest aromatyczny tymianek, który sprawia, ze danie smakuje i pachnie znakomicie. Wypróbuj koniecznie przepis na makaron z podsmażoną cukinią i tymiankiem!
Jakie przyprawy pasują do cukinii?
Cukinia jest bardzo delikatna i neutralna. Młode warzywa są łagodnie słodkie, soczyste i chrupiące, starsze egzemplarze mają mniej wody i są bardziej gąbczaste. Wg mnie do młodej cukinii najlepiej pasują świeże zioła. Bardzo lubię taką cukinię chrupać na surowo, oprószoną delikatnie solą i ziołami prowansalskimi. Smażona cukinia świetnie smakuje z tymiankiem, odrobiną rozmarynu, oregano i bazylią. Ale można ją przygotować również z przyprawami w stylu azjatyckim, z curry czy kurkumą. Obłędnie smakuje cukinia z odrobiną świeżego kuminu.
Przepis na makaron z cukinią pachnącą tymiankiem
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu penne
- 3 młode cukinie
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Cukinie umyć i pokroić w plasterki. Posypać tymiankiem i solą, zrumienić na oliwie.
- Do dużego półmiska włożyć makaron i skropić go oliwą i sokiem z cytryny.
- Do makaronu dodać podsmażoną cukinię, wymieszać i posypać posiekaną natką.